Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Suomessa 47 uutta koronatartuntaa – THL:n tavoitteena on, että reilusti yli puoli miljoonaa ihmistä saisi rokotteen ensiannoksen kesäkuussa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on raportoitu tänään 47 koronatartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1 492 tartuntaa, mikä on 1 110 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin raportoitiin 2 602 tartuntaa kahdessa viikossa.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta noin 27 sataatuhatta ihmistä kohden. Vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on yli 50. Sairaalahoidossa on yhteensä 55 ihmistä, joista 9 on tehohoidossa.

Pandemian alusta lähtien Suomessa on todettu yhteensä 93 660 tartuntaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu yhteensä 964.

Jatkossa koronaviruksen jä tevesiseuranta keskittyy suurimpiin kaupunkeihin

THL:n mukaan koronavirusta todettiin jätevesiseurannassa joka puolella maata vielä kuun vaihteessa. Näytteitä otettiin 28 jätevedenpuhdistamolta, joista 18:ssa havaittiin koronavirusta. Koronavirusta erittyy tartunnan saaneiden henkilöiden eritteisiin jo ennen oireiden alkua ja kolmen viikon ajan tartunnasta.

Jatkossa koronaviruksen jäteseuranta keskittyy suurimpiin kaupunkeihin, joka kattaa noin 40 prosenttia Suomen väestöstä. Jätevesinäytteitä otetaan kesäkuusta alkaen Helsingin, Espoon, Turun, Tampereen, Oulun ja Jyväskylän jätevesipuhdistamoilta.

Aiemmat jätevesinäytteet kattoivat noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Vastedes THL julkaisee epidemian jätevesiseurannan tulokset viikkoraportissaan perjantaisin.

Rokotettujen määrä pian puolet väestöstä

Suomessa koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 2,73 miljoonaa ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotettujen määrä on kasvanut eilisestä noin 23 000 ihmisellä.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut noin 675 000 ihmistä. Toisen rokotteen saaneiden määrä on kasvanut eilisestä 15 852 ihmisellä.

Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 49,2 prosenttia ja toisen annoksen osalta 12,2 prosenttia.

Juhannusviikolla maahan tulee reilusti rokotteita

THL:n tavoitteena on, että Suomessa reilusti yli puoli miljoonaa ihmistä saisi rokotteen ensiannoksen kesäkuussa.

Juhannusviikolla Suomeen saapuu lähes neljännes enemmän koronarokotteita kuin muuten kesäkuussa, jopa 400 000 annosta.

Muuten kesäkuussa maahan saapuu tasaiseen tahtiin noin 320 000 annosta viikossa.

– Kyllä näistä reilusti yli puoli miljoonaa jää ykkösannoksiin, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio STT:lle.

Toisen annoksen osuus kaikista annettavista rokotuksista kasvaa pikkuhiljaa heinäkuuta kohden.

Kontion mukaan Suomeen saapuvien rokotteiden määrä laskee heinäkuussa, minkä vuoksi heinäkuussa valtaosa rokotteista menee toisen rokoteannoksen antamiseen.

– Kakkosannosten määrä nousee 200 000:nteen heinäkuun alussa, sanoo Kontio.

Toukokuussa yhä useampi otti koronarokotteen, ja pian on heidän vuoronsa saada rokotteen toinen annos.

Tällä hetkellä yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on korkea, sillä noin 92 prosenttia ikäryhmästä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja 76 prosenttia molemmat annokset. Esimerkiksi 75–79-vuotiaista molemmat annokset saaneiden osuus on noin 36 prosenttia.

Kontion mukaan ikääntyneiden kohdalla toisen annoksen rokotukset etenevät parhaillaan.