Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-uudistuksen miettimistä jatkettiin valiokunnassa – puheenjohtaja Lohi uskoo, että uudistus ehditään käsitellä eduskunnassa ennen kesätaukoa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkoi sote-uudistuksen käsittelyä perjantaiaamuna alkaneessa kokouksessaan. Eilen Helsingin Sanomat uutisoi , että valiokunnan torstainen kokous oli peruttu eikä seuraavan aikataulusta ollut vielä varmuutta.

Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo STT:lle, että taukopäivän aikana hallituspuolueet saivat käytyä läpi asioita muun muassa siitä, millaisia muutoksia hallituksen esitykseen pitäisi tehdä ja minkä tyyppistä sisältöä mietintöön halutaan laittaa. Asioista saatiin sovittua, joten perjantain kokous voitiin pitää alkuperäisessä aikataulussa.

– En lähde yksityiskohtiin, niitähän on paljon. Kysymys on siitä, että kun eri puolueilla on erilaisia tarpeita nostaa sote-uudistukseen liittyviä kysymyksiä mietinnössä esille ja kenties myös hioa pykäliä ja tehdä lausumia, kaikki pitää katsoa läpi ja sopia sisältö ennen kuin mennään yksityiskohtaiseen käsittelyyn. Siksi halusin ottaa riittävän ajan sille, kun niin laajasta uudistuksesta on kyse, Lohi sanoo.

Sote-uudistuksessa on tarkoitus tehdä suuria muutoksia siihen, miten sosiaali- ja terveyspalvelut Suomessa järjestetään. Sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta nyt luotaville hyvinvointialueille, jotka vastaavat pitkälti maakuntia. Näiden palveluiden rahoitusvastuu siirtyy samalla kunnilta valtiolle.

Pari viikkoa aikaa

Valiokunnan työlle on tuonut painetta se, että uudistus olisi tarkoitus saada käsiteltyä eduskunnassa ennen kesä–heinäkuun vaihteessa alkavaa kesätaukoa. Tällöin ensimmäiset maakuntavaalit voitaisiin järjestää jo ensi vuoden tammikuussa. Lohen mukaan aikataulutavoite pitää yhä.

– Uskon kyllä erittäin vahvasti siihen, että onnistumme ennen kesätaukoa saamaan sen maaliin eduskunnassa. Se tarkoittaa, että viikko ennen kesäkuun loppua pitäisi mietintö saada valmiiksi, ja kyllä meillä on kaikki mahdollisuudet siihen.

Koska uudistus on suuri ja tehtävää paljon, valiokunta kokoontuu Lohen mukaan joka arkipäivä seuraavat viikot. Maanantaisin kokouksissa istutaan kello 10–20 ja muina päivinä aamukahdeksasta täysistunnon alkuun.