Puukaupassa erittäin vahva toukokuu – kaikkien aikojen toiseksi vilkkain

Tukkien ostomäärä kohosi tammi-toukokuussa liki 50 prosenttia vuoden takaisesta. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-toukokuussa puuta yksityismetsistä neljänneksen enemmän kuin vuosi sitten. Toukokuu nousi peräti kaikkien aikojen toiseksi vilkkaimmaksi toukokuuksi puumarkkinoilla.

Tukkien ostomäärä kohosi tammi-toukokuussa 48 prosenttia vuoden takaisesta. Kuitupuun ostomäärä nousi kahdeksan prosenttia.

Tukkien ostomäärä heijastelee sahateollisuuden voimakasta vetoa. Kuitupuun ostomäärin vaikuttaa selluteollisuuden parantunut suhdanne.

Huima kysyntä on myös nostanut puun hintaa reilusti. Havutukkien kantohinnat olivat toukokuussa 17–19 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Koivutukin kantohinta oli viisi prosenttia viime vuotta korkeampi.

Kuitupuiden kantohinnoissa oli nousua 8–9 prosenttia. Kantohinnat tarkoittavat hintoja, joilla yhtiö ostaa puut ja käy korjaamassa ja kuljettamassa ne. Hankintahakkuissa metsänomistaja hoitaa puun korjuun ja toimittaa puut tien varteen.

Metsäteollisuus huomauttaa, että kustannusten raju nousu vaikeuttaa suomalaisen metsäteollisuuden kilpailuasemaa kansainvälisillä markkinoilla.

Hinnat vaihtelevat voimakkaasti

Toukokuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 64 euroa ja kuusitukista 68 euroa kuutiolta. Koivutukin keskihinta oli 46 euroa kuutiolta. Kuitupuiden keskikantohinta oli 18–21 euroa kuutiolta.

Hinnat vaihtelevat kuitenkin voimakkaasti. Hintatasoon vaikuttavat muun muassa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta ja -olosuhteet.

Tämän vuoksi puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä metsäkohteilla, Metsäteollisuus muistuttaa.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut