Yle: 700 kuntavaaliehdokasta kertoo joutuneensa vaalihäirinnän kohteeksi

Vaalihäirinnässä kyse on systemaattisesta toiminnasta, jolla on tarkoitus häiritä vaalien toteutumista. Kuvassa feministisen puolueen revitty kuntavaalimainos Helsingissä. ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Lähes 700 kuntavaaliehdokasta kertoo Ylelle joutuneensa vaalihäirinnän kohteeksi. Ehdokkaat kertovat joutuneensa haukkumisen ja mustanmaalaamisen kohteeksi.

Ehdokkaat kertoivat kohdanneensa vaalimainosten ja autojen sotkemista. Joissakin tapauksissa jopa väkivallan uhka oli ollut läsnä.

Vaalihäirinnässä kyse on systemaattisesta toiminnasta, jolla on tarkoitus häiritä vaalien toteutumista.

Useat naiset kertoivat Ylelle joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Vastauksista käy ilmi, että naisia huoritellaan verkossa sekä vaalikentillä kasvotusten. Tyypillisesti häiritsijä oli ehdokkaille entuudestaan tuntematon.

Vaalihäirintä verkossa lisääntyy

Suojelupoliisin mukaan verkossa tapahtuva vaalihäirintä on lisääntynyt näissä vaaleissa.

– Viime vuosina vaaleissa ehdolla olevat henkilöt ja muut poliittiset toimijat ovat joutuneet uhkausten ja epäasiallisten yhteydenottojen kohteeksi aiempaa enemmän esimerkiksi verkossa, Supon viestintäasiantuntija Aishi Zidan kirjoittaa sähköpostitse Ylelle.

Ylen kyselyyn vastasi 1 821 ehdokasta 13 puolueesta. Kuntavaaleissa on yhteensä 35 600 ehdokasta. Ylelle kokemuksistaan kertoi siis noin viisi prosenttia ehdolle asettuneista.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut