Ilmastonmuutos vaikeuttaa Suomen perhosten olosuhteita – vain sopeutumiskykyiset pärjäävät

Monet perhosille tärkeät elinympäristöt ovat vähentyneet, minkä takia myös monet kannat ovat heikentyneet. / MIKKO KUUSSAARI HANDOUT / MIKKO KUUSSAARI / LEHTIKUVA

Minja Viitanen / STT

Muuttuva ilmasto aiheuttaa muutospaineita Suomessa eläville perhoslajeille, kertoo Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkimus. Parhaiten ovat pärjänneet ne lajit, jotka ovat sopeutuneet muuttuvaan ilmastoon siirtymällä pohjoisemmille alueille ja aikaistamalla lentoaan.

Tutkimuksessa verrattiin yö- ja päiväperhosten lentoajankohdan ja pohjoisen levinneisyysrajan muutosta sekä runsauden muutoksia noin 20 vuoden aikana.

– Yhteensä 45 prosenttia tutkituista lajeista oli joko siirtynyt pohjoisemmaksi tai aikaistanut lentoaan, kertoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Maria Hällfors tiedotteessa.

Kyky reagoida muuttuviin elinolosuhteisiin on siis elintärkeää lajille. Hällforsin mukaan 40 prosenttia lajeista eivät olleet reagoineet kummallakaan tavalla. Näiden perhoslajien kannat olivatkin keskimäärin heikentyneet.

Eniten tarkastelujaksolla runsastuivat ne perhoslajit, jotka olivat siirtyneet pohjoisemmaksi ja aikaistaneet lentoaan.

Perhoset liikkuvat pohjoisemmaksi parempien olosuhteiden perässä

Monet perhosille tärkeät elinympäristöt ovat vähentyneet, minkä takia myös monet kannat ovat heikentyneet.

– Pienentynyt perhoskanta ei yleensä pysty tarjoamaan riittävää pohjaa perhosten levittäytymiseen uusille alueille tai perinnölliselle vaihtelulle, joka mahdollistaisi lentokauden siirtymisen aikaisempaan ajankohtaan. Monimuotoisuuden turvaamiseksi onkin ensiarvoisen tärkeätä ylläpitää riittävän laajoja, toisiinsa hyvin kytkeytyneitä ja laadultaan hyviä elinympäristöjä, kertoo Syken erikoistutkija Mikko Kuussaari.

Tutkimuksen mukaan vain vajaa kolmasosa lajeista oli aikaistanut lentoaan, vaikka lähes puolet lajeista oli siirtynyt pohjoisemmille alueille suotuisampien olosuhteiden perässä. Muualla Euroopassa tehdyt havainnot kertovat lentokauden aikaistamisen olevan yleisempää.

Suomessa eniten lentoaan ovat aikaistaneet aikuisena talvehtivat lajit, kuten neitoperhonen. Aiempaa pohjoisempana esiintyviä lajeja ovat nykyään esimerkiksi niitty-yökkönen ja loistokultasiipi.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut