Orpo: Kokoomus on tekemässä todella vahvan tuloksen – Saarikko uskoo auringon nousevan keskustallekin

Puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että kokoomus on tekemässä kuntavaaleissa todella vahvan tuloksen. Hän kommentoi tilannetta vähän kello 20.30 jälkeen, jolloin puolue piteli piikkipaikkaa 20,7 prosentin kannatuksella.

Orpon mukaan kokoomuksen yli 6 000 ehdokasta ovat tehneet huikean työn. Hyvän tuloksen pystyi hänen mukaansa ennakoimaan tunnelmasta vaalikentillä.

– Toinen asia, mikä tuli vastaan vaalikentillä erittäin paljon oli se, että suomalaiset halusivat muutosta Suomen hallituksen politiikan linjaan. Kokoomus on siinä selkeä vaihtoehto.

Orpon mukaan kokoomus jatkaa tästä kohti eduskuntavaaleja.

SDP:n Marin laskentatilanteesta: Tulos hieman alempi kuin odotin

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin kertoo, että kello 20 julkaistu ääntenlaskennan tulos jäi odotuksista. Marin kertoi tavoitelleensa kärkipuolueen asemaa.

– Kyllä se oli hieman alempi kuin odotin. Totta kai sitä puolueen puheenjohtajana aina tavoittelee kärkipaikkaa. Vielä on paljon ääniä laskematta, ja loppuillasta näemme, miten vaalitulos muodostui, Marin sanoi.

Marinin mukaan hallitusvastuu voi heijastua kuntavaalien tulokseen.

– On mahdollista, että hallitusvastuu näkyy myös kuntavaalien tuloksessa, Marin sanoi, mutta tähdensi, että vaalit äänet lasketaan joka kunnassa erikseen.

Marin väläytti Ylen kuntavaalitentissä ennen vaaleja ajatusta kuntaveron progressiosta. Hän ei kuitenkaan usko, että keskustelu heijastui tulokseen.

– En usko, että mikään yksittäinen teema erityisesti on korostunut. Toivon mukaan ihmiset ovat ajatelleet kunnan tehtäviä ja palveluita äänestäessään, Marin sanoi.

Kuntavaalit ovat Marinin ensimmäiset vaalit puolueensa puheenjohtajana. Puoluejohtaja osoitti puolueen kuntavaltuutetuille kiitosta.

– Jokaisessa kunnassa sosiaalidemokraatit ovat tehneet todella paljon töitä ihmisten peruspalveluiden eteen. Niitä me haluamme puolustaa jatkossakin.

SDP oli kerännyt kello 20.40 mennessä lasketuista äänistä 18,3 prosenttia. Suurin puolue oli kokoomus 20,7 prosentin kannatuksella. Annettuja ennakkoääniä oli kahdeksaan mennessä laskettu reilut miljoona.

Kuluneella viikolla julkaistut Ylen ja Helsingin Sanomie n mielipidemittaukset povasivat sosiaalidemokraateille 17–18 prosentin väliin sijoittuvaa kannatusta.

Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 SDP:n kannatus oli 19,4 prosenttia.

Keskustan Saarikko: Kyllä keskustalle vielä aurinko nousee

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mielestä keskustan luku vaikuttaa tässä vaiheessa ihan hyvältä, mutta syvempää analyysia hän ei vielä tehnyt. Saarikko kommentoi tilannetta iltakahdeksalta siihen mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella. Tuolloin keskusta oli kolmas 16,9 prosentilla äänistä.

– Ainakin se ounastelee mielenkiintoista iltaa, koska ennakkoäänestysaika oli tavallista pidempi ja käydään kesävaaleja. Osa äänistä on vielä ennakkoonkin laskematta. Meille gallupit olivat nousujohteisia, ja kiertäessäni huomasin, että loppukirissä onnistuttiin, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi haluavansa uskoa tämän olevan viesti siitä, että kyllä keskustan aurinko vielä nousee.

– Hyvin yllätyksellinen ilta varmasti tulossa.

Saarikko lisäsi myöhemmin, että keskusta on aina yleensä ollut vahvempi ennakkoäänissä kuin varsinaisena vaalipäivänä.

– Ihan mahdoton vielä sanoa, miten tässä käy.

Perussuomalaisten Halla-aho kello 20 mennessä lasketuista äänistä: Olemme jo tehneet historiamme parhaan tuloksen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että puolueella on tavoitteena parantaa edellisiin vaaleihin nähden ja tehdä historiansa paras tulos.

– Siinä olemme jo, Halla-aho kommentoi puolueen vaalivalvojaisissa.

Lisäksi Halla-ahon mukaan puolueen tavoitteena on olla suurimpien puolueiden joukossa. Perussuomalaiset oli saanut kello 20.30:een mennessä lasketuista äänistä 13,5 prosenttia ja oli neljänneksi suosituin puolue.

– Tästä lähdemme liikkeelle. Katsotaan, mihin tämä kehittyy, Halla-aho kommentoi kello 20:een mennessä laskettuja ääniä, jolloin äänisaalis oli niin ikään 13,5 prosenttia.

Perussuomalaisia on perinteisesti äänestetty runsaasti vasta vaalipäivänä, kun taas esimerkiksi keskustan kannattajat äänestävät paljon ennakkoon. Halla-aho sanoi lisäksi, että ääniä on laskematta erityisesti suuremmissa kaupungeissa, joissa puolueella on kannattajia.

Halla-aho lisäsi, että hänen sormensa suorastaan syyhyävät, sillä hänen tekisi mieli mennä katsomaan kuntakohtaisia tuloksia.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaiset sai yhteensä 8,8 prosenttia äänistä. Ylen torstaina julkaistussa gallupissa perussuomalaiset oli toiseksi suosituin puolue 18 prosentin kannatuksella.

Li Andersson kello 20 lasketuista äänistä: Odotettu tulos

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvaa puolueen tulosta odotetuksi ja gallupmittausten mukaiseksi. Andersson sanoi kuitenkin odottavansa vielä suurien kaupunkien äänien valmistumista.

Hän kommentoi tilannetta hieman iltakahdeksan jälkeen siihen mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella. Tuolloin vasemmistoliitto oli kerännyt 8,5 prosenttia äänistä.

Vihreiden Ohisalo ennakkoäänistä: Uskon että ääniosuus tulee nousemaan vielä hyvin

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo uskoo, että puolueen osuus kuntavaaleissa annetuista äänistä nousee vielä hyvin.

– Tästähän selvästi vielä puuttuu todella paljon ääniä erityisesti ymmärtääkseni isoista kaupungeista, joissa me yleensä olemme ottaneet isoja voittoja, Ohisalo sanoi Ylen haastattelussa.

Ohisalo muistutti, että vihreiden osuus äänistä on yleensä noussut varsinaisena vaalipäivänä.

– Positiivisesti katson tätä, Ohisalo sanoi.

Vihreät sai 9,6 prosenttia kello 20:een mennessä lasketuista ennakkoäänistä. Ohisalo muistutti, että 9,6 prosentin ääniosuus olisi vihreiden historian toiseksi paras kuntavaalitulos.

– Toivon, että tämä luku tästä lähtee nousemaan, kun meitä on perinteisesti varsinaisena vaalipäivänä äänestetty entistä enemmän, Ohisalo sanoi.

Ohisalo iloitsi siitä, että moniin kuntiin, joissa ei ole koskaan aikaisemmin ole ollut vihreitä valtuutettuja, on sellaisia nyt tulossa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut