Sote-uudistus etenee, valiokunta puoltaa 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen perustamista

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja on keskustan kansanedustaja Markus Lohi. Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT , Rai Suihkonen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.

Valiokunta järjestää sote-mietinnöstään tiedotustilaisuuden kello 12 (voit seurata lähetystä alla olevasta kuvakkeesta).

Puheenjohtaja Markus Lohen (kesk.) mukaan valiokunta puoltaa 21 hyvinvointialueen ja viiden yhteistyöalueen perustamista. Sote-mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta. Valiokunta on tehnyt toistasataa pykälämuutosta hallituksen esitykseen. Suurin osa niistä on teknisiä.

Sote-valiokunta pitää perusteltuna muuttaa virkalääkärivaatimusta koskevaa sääntelyä. Sairaalaan ottaminen, erikoissairaanhoidon tarpeen arviointi ja alustavan hoitosuunnitelman laatiminen hyvinvointialueen vastuulla, mutta mainittuja tehtäviä ei määriteltäisi virkalääkärin tehtäviksi.

Valiokunta myös ehdottaa, että sopimusten mitättömyyttä ja irtisanomista koskevaa sääntelyä täsmennetään perustuslakivaliokunnan lausunnon johdosta. Kyseiset sopimukset olisivat kuitenkin edelleen joko suoraan lain nojalla mitättömiä tai irtisanottavissa.

Lohen mukaan eduskunta aloittaa sote-esityksen käsittelyn huomenna ja ensi viikolla eduskunta lopullisesti päättää valiokunnan mietinnön pohjalta, hyväksytäänkö sote-uudistus. Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää välittömästi valiokunnan lausunnon perusteella lainsäädännön uudistamisen, jolla turvataan Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden palvelut.

Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirretään kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Sote-palveluista ja pelastustoimesta vastaavat jatkossa 21 hyvinvointialuetta sekä Helsingin kaupunki vuoden 2023 alusta lähtien.

Ensimmäiset maakuntavaalit voitaisiin järjestää tammikuussa. Lain voimaantulon ja vaalien välillä täytyy olla kuusi kuukautta valmistautumisaikaa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut