Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin ja Putinin tapaamiselta odotetaan korkeintaan lisää vakautta huonoihin suhteisiin – Mihail Gorbatshov ja Ronald Reagan tapasivat Genevessä huomattavasti myönteisemmissä tunnelmissa keskellä kylmää sotaa

Yhdysvaltain ja Venäjän johtajat ovat toistaneet saman asian monta kertaa ennen keskiviikon huippukokoustaan Sveitsissä: maiden suhteet ovat huonoimmillaan sitten kylmän sodan. Ainakin tästä asiasta Joe Biden ja Vladimir Putin ovat siis yhtä mieltä.

Odotukset tapaamiselle on viritetty todella matalalle. Geneven ilmassa arvioidaan olleen enemmän myönteisyyttä ja lämpöä vuonna 1985, kun Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshov ja Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan tapasivat toisensa Sveitsissä ensi kertaa. Silloin oli marraskuu, ja kylmä sota vielä todellisuutta.

Tapaaminen Genevejärven rannoilla aloitti hitaan sulamisen suurvaltojen suhteissa, jotka ovat viime vuosina jäätyneet uudelleen. Samanlaisia hymyjä ja pitkiä kädenpuristuksia kuin 36 vuotta sitten tuskin nähtäneen keskiviikkona.

Vanhat hyvät huonot ajat

Venäläisen ulkopolitiikan asiantuntijan Vladimir Frolovin mukaan Venäjän tavoitteena on paluu suhteisiin, joissa voi olla vihamielisyyttä mutta samalla keskinäistä kunnioitusta – vähän niin kuin Leonid Brezhnevin kaudella 1970- ja 80-luvuilla.

– Kukaan ei silloin nimitellyt toisia, yksittäisiä poliitikkoja kohtaan ei määrätty pakotteita eikä neuvostohallintoa yritetty kaataa tukemalla oppositiota, Frolov kuvailee venäläistuntoja Moscow Times -lehdelle.

Kremliin kytköksissä olevan RIAC-ajatushautomon johtajan Andrei Kortunovin mukaan hyvä saavutus olisi huonojen suhteiden vakauttaminen sellaiselle tasolle, jossa maiden suurlähettiläät voisivat palata jatkamaan työtään toistensa pääkaupungeissa.

– Siihen minun odotukseni sitten loppuvatkin. Erimielisyyden alueet ovat valtavia, Kortunov sanoo Moscow Timesille.

Myös Putin totesi amerikkalaisen NBC-television haastattelussa "ennustettavuuden ja vakauden" olevan tärkeintä kansainvälisissä suhteissa. Tätä toivoo myös Biden, mutta johtajien käsitykset nykyisen epävakauden syistä ovat täysin päinvastaiset.

Putin "varteenotettava vastustaja"

Keväällä Venäjää ärsytti Bidenin tv-haastattelu, jossa tämä vastasi myönteisesti toimittajan kysymykseen, pitääkö Biden Venäjän Putinia "tappajana". Maanantai-iltana Brysselissä Biden luonnehti Venäjän presidenttiä jo hieman kunnioittavammin sanakääntein.

– Hän on älykäs, hän on kova. Olen havainnut hänen olevan, kuten on tapana sanoa, varteenotettava vastustaja, Biden sanoi.

Presidentin mukaan Yhdysvallat ei halua konfliktia Venäjän kanssa mutta on valmis viestimään selvästi sen, missä kulkevat "punaiset viivat" eli rajat, joita Venäjän ei pidä uhmata. Yksi niistä on Bidenin mukaan Ukrainan itsenäisyys.

Mahdollisia yhteistyön alueita Yhdysvalloille ja Venäjälle voisivat olla muun muassa ilmastotoimet. Lisäksi Putin vihjasi vierailun alla Venäjän olevan valmis keskustelemaan vankien vaihdosta maiden välillä. Yhdysvalloissa on pidetty muun muassa esillä vuonna 2018 pidätetyn ja vakoilusta tuomitun Paul Whelanin kohtaloa.

Valko-Venäjän tilanteesta tai vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin kohtalosta ei sen sijaan yhteistä näkemystä ole luvassa.

Massiiviset turvatoimet

Amerikkalaisten virkamiesten ja poliitikkojen levollisuutta huipputapaamisen alla lisännee se, että toisin kuin Helsingissä vuonna 2018, nyt myös Yhdysvaltain puolella pöytää istuu poliittisesti erittäin kokenut johtaja, joka ei ole niin vain Putinin vietävissä. Helsingin oppeja on ehkä sekin, ettei presidenttien yhteistä lehdistötilaisuutta ole luvassa.

Biden ja Putin tapaavat Genevessä historiallisessa 1700-luvun huvilassa, Villa La Grangessa, jota on tapahtuman alla puunattu entistäkin parempaan edustuskuntoon. Huvila sijaitsee Geneven suurimmassa puistossa, joka on huippukokouksen alla suljettu täysin yleisöltä kaksi kilometriä pitkällä piikkilanka-aidalla.

Turvatoimet ovat muutenkin massiiviset. Töihin on hälytetty noin 4 000 poliisia ja sotilasta, ja Sveitsin ilmavoimien koneet vartioivat Geneven suljettua ilmatilaa. Geneveläisille on puolestaan annettu lämmin kehotus jäädä keskiviikkona etätöihin kotiin.