Yhdysvalloissa talous käy kuumana – mutta keskuspankki ei näytä vielä painavan jarrua

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin ei odoteta vielä tänään kertovan sen paremmin ohjauskurssin nostosuunnitelmista kuin elvytystoimien hillitsemisestä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP-TT

Yhdysvalloissa pörssikurssit ovat nousseet uusiin huippuihin ja kuluttajahinnat nousevat kovaa vauhtia, mutta keskuspankki Fedin ei odoteta vielä tänään kertovan sen paremmin ohjauskurssin nostosuunnitelmista kuin elvytystoimien hillitsemisestä.

Ohjauskorot ovat olleet nollassa viime vuoden maaliskuusta asti ja Fed ostaa arvopapereita 120 miljardilla dollarilla kuukaudessa, tavoitteena vauhdittaa taloutta koronapandemian jälkeen.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell on toistuvasti arvioinut, että inflaation kiihtyminen koronarajoitusten jälkeen on väliaikainen ja ohimenevä ilmiö. Ennen kuin työllisyys elpyy kunnolla koronakriisistä, Fediltä ei odoteta radikaalia muutosta nykyiseen linjaan.

Työttömyys oli toukokuussa 5,8 prosenttia ja samalla kuluttaja- ja tuottajahinnat ovat nousseet rivakkaa 5:n ja 6,6 prosentin tahtia. Töissä on kuitenkin 7,6 miljoonaa ihmistä vähemmän kuin ennen pandemiaa.

Fedin korkopolitiikasta päättävän avomarkkinakomitean on määrä antaa päivitetyt arvionsa talouden kehityksestä. Niistä etsitään merkkejä, että ohjauskoron nosto voi olla tulossa jossain kohtaa vuotta 2023.

Ensimmäinen askel kohti tiukempaa linjaa on arvopaperiostojen vähentäminen. Tästä aikataulusta kerrotaan näillä näkymin aikaisintaan elokuussa.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut