Fed valmistautuu nostamaan ohjauskorkoja Yhdysvalloissa vasta ensi vuoden jälkeen

Yhdysvaltain keskuspankki Fed ei ennakoi korkojen nousevan ennen vuotta 2023. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ohjauskorot pysyvät Yhdysvalloissa ennallaan. Maan keskuspankki Fed linjasi keskiviikkona, että korkojen nosto voi olla ajankohtainen aikaisintaan vuonna 2023.

Inflaatio on kuitenkin päässyt koronakuopan jälkeen vauhtiin ja Fed ennakoi, että hinnat nousevat tänä vuonna 3,4 prosentin tahtia.

Fed toteaa lausunnossaan, että talouden kehitykseen kohdistuu edelleen riskejä. Kehitys riippuu suuresti siitä, miten koronavirus saadaan hallintaan.

Fed katsoo kuitenkin, että inflaatiopiikin syyt ovat tilapäisiä. Kriisin jälkeinen talouskasvu on nopeaa ja sen odotetaan tänä vuonna kiihtyvän 7 prosenttiin.

Työllisyys ei kuitenkaan ole vielä toipunut koronakriisin vaikutuksista.

Ohjauskorot ovat olleet nollassa viime vuoden maaliskuusta asti ja Fed ostaa arvopapereita 120 miljardilla dollarilla kuukaudessa, tavoitteena vauhdittaa taloutta koronapandemian jälkeen.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell on toistuvasti arvioinut, että inflaation kiihtyminen koronarajoitusten jälkeen on väliaikainen ja ohimenevä ilmiö. Ennen kuin työllisyys elpyy kunnolla koronakriisistä, Fediltä ei odoteta radikaalia muutosta nykyiseen linjaan.

Työttömyys oli toukokuussa 5,8 prosenttia ja samalla kuluttaja- ja tuottajahinnat ovat nousseet rivakkaa 5:n ja 6,6 prosentin tahtia. Töissä on kuitenkin 7,6 miljoonaa ihmistä vähemmän kuin ennen pandemiaa.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut