Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Orpolle tehtiin pallolaajennus, hakeutui lääkäriin huonovointisuuden vuoksi

Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo on sairauslomalla heinäkuun loppuun saakka. 51-vuotiaalle Orpolle tehtiin eilen pallolaajennus Meilahden sairaalassa Helsingissä hänen hakeuduttuaan lääkäriin huonovointisuuden vuoksi. Operaation kuvataan menneen hyvin.

Orpolla havaittiin tukos sepelvaltimon sivusuonessa, mutta tukos ei aiheuttanut sydämeen pysyviä vaurioita.

Huonovointisuutta ei ollut puheenjohtajan avustajan mukaan ilmennyt aiemmin.

– Tilanne tuli täysin yllättäen. Aikaisemmin ei ollut tiedossa mitään tähän viittaavia merkkejä, kertoo Orpon erityisavustaja Henrik Vuornos STT:lle.

Vuornos ymmärsi, että Orpo hakeutui itse lääkäriin ja toimenpide suoritettiin eilen. Tänään Orpo jo kotiutuu sairaalasta.

– Käsittääkseni hänelle on tehty tutkimuksia, joiden perusteella hän pääsee jo tänään pois.

Takana valtava määrä töitä kuntavaalikampanjoinnissa

Takana puheenjohtajalla on valtava urakka kuntavaalien kampanjoinnissa. Kuntavaalit järjestettiin sunnuntaina.

– Puoluejohtajat tekevät aina ennen vaaleja valtavasti töitä, mutta onko se vaikuttanut tähän, en osaa arvioida. Se on lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä, Vuornos toteaa.

Orpoa tuuraavat sairausloman ajan puheenjohtajatehtävissä tarpeen mukaan puolueen varapuheenjohtajat, joita ovat kansanedustajat Antti Häkkänen, Anna-Kaisa Ikonen ja Elina Valtonen. Edessä on kesälomakausi, ja eduskuntakin jää istuntotauolle parin viikon päästä.

Ennen taukoa eduskunnan suuressa salissa on luvassa äänestys sote-uudistuksen hyväksymisestä. Orpo on toivonut, että uudistus vielä pysäytettäisiin.

– Orpo olisi varmasti mielellään osallistunut soten loppumetreillä aiheen käsittelyyn, Vuornos toteaa.

"Valtavasti sympatiaa Petterille täältä"

Tieto Orpon toimenpiteestä on herättänyt poliitikkojen sympatia-aallon sosiaalisessa mediassa. Muun muassa monet entiset ja nykyiset puoluejohtajat ovat lähettäneet pikaisen paranemisen toivotuksia. Itsekin puoluejohtajana toiminut Ville Niinistö (vihr.) toteaa Twitterissä , että paras asia, mitä hän on tehnyt sydänterveydelleen, oli lopettaa puoluejohtajana ja eduskunnassa.

– Valtavasti sympatiaa Petterille täältä. Stressin ja sympaattisen hermoston ylivireystilan määrä, joka tuossa asemassa herkästi tulee eikä oikein koskaan saa purettua, on kuormittava, nykyisin europarlamentaarikkona toimiva Niinistö toteaa.

Noin kaksi ja puoli vuotta sitten SDP:n silloisella puheenjohtaja Antti Rinteellä todettiin sepelvaltimotauti, ja hänelle tehtiin pallolaajennus. Hän oli sairastunut ensin lomamatkalla keuhkokuumeeseen, ja espanjalaislääkärit eivät tunnistaneet, että Rinteellä oli myös sepelvaltimotauti. Rinne oli sairauslomalla pari kuukautta.

Pallolaajennus harvinaista työikäisillä

Pallolaajennus on harvinainen työikäisillä, kertoo kardiologi Mika Laine Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. Keski-ikä pallolaajennuspotilailla on lähes 70 vuotta.

Laine ei ota kantaa Orpon tapaukseen, mutta kommentoi STT:n pyynnöstä yleisellä tasolla, että tyypillisiä riskitekijöitä sepelvaltimotaudille ovat muun muassa korkea verenpaine, korkea kolesterolitaso, liiallinen alkoholin käyttö, tupakointi ja stressi.

– Sepelvaltimokohtauksista vain viisi prosenttia selittyy geenitekijöillä.

Nykyhoidolla ahtaumat saadaan yleensä pallolaajennuksella pois ja potilas voi palata normaalielämään.

– Jos ei ole tullut vaurioita sydänlihakseen, voidaan turvallisesti kotiuttaa jopa samana päivänä pallolaajennuksen jälkeen.