Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apulaisprofessori Markku Jokisipilä: Halla-aho jättää tehtävänsä epätyypillisessä tilanteessa

Perussuomalaisten kannatus todennäköisesti ainakin hetkellisesti laskee.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ilmoitus jättää puheenjohtajuus oli samalla kertaa yllättävä sekä ei niin yllättävä, sanoo Turun yliopiston apulaisprofessori Markku Jokisipilä .

Halla-aho kertoi tänään, ettei tavoittele uutta kautta puolueen johdossa elokuun puoluekokouksessa.

Jokisipilän mukaan Halla-aho jättää puheenjohtajuuden epätyypillisessä tilanteessa. Perussuomalaisten kannatus on korkea, kuntavaalitulos oli kohtuullinen sekä Halla-ahon henkilökohtainen suosio on valtavaa.

Jokisipilä lisää, että toisaalta Halla-aho ilmoitti vuonna 2017 valituksi tultuaan, ettei puheenjohtajuudesta tule eläkepestiä, joten siinä mielessä ilmoitus ei ollut niin yllättävä.

Halla-aho ilmoitti erostaan puolueen kannalta hyvään aikaan

Jokisipilä kirjoittaa parhaillaan perussuomalaisista kirjaa, ja on siihen liittyen haastatellut Halla-ahoa.

– Halla-aho on sillä tavalla epäpoliitikkomainen, että hän ei ole puheenjohtaja-asemaansa samalla tavalla henkisesti kiinnitetty kuin joidenkin muiden puolueiden puheenjohtajat, hän sanoo.

Puolueen kannalta Halla-aho ilmoitti erostaan kuitenkin parhaaseen mahdolliseen aikaan, sillä kuntavaalit on juuri käyty ja eduskuntavaaleihin on vielä aikaa.

– Hän antaa seuraavalle puheenjohtajalle kaksi vuotta aikaa seuraaviin eduskuntavaaleihin valmistautumiseen, ja tämä ehtii saada homman haltuunsa ennen seuraavia eduskuntavaaleja, Jokisipilä sanoo

Jokisipilä sanoo kuitenkin pitävänsä erikoisena, jos minkäänlaista kannatusnotkahdusta ei nyt puolueelle tulisi.

– Kaikki puolueet henkilöityvät vahvasti puheenjohtajiinsa, ja etenkin perussuomalaiset Halla-ahoon. Sitten kun tämänkaltainen hahmo lähtee pois puheenjohtajuudesta, olisi suorastaan ihme, jos kannatus ei laskisi, hän sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että perussuomalaiset on siinä mielessä mielenkiintoinen puolue, että vaalipäivinä he onnistuvat tekemään erinomaisen tuloksen, vaikka puolueen kannatus kävisi eduskuntavaalien välillä matalalla.

– Tulevalla puheenjohtajalla on kaikki mahdollisuudet erinomaiseen onnistumiseen vuoden 2023 vaaleissa.