EU kaavailee talouspakotteita, jotka osuisivat lähelle Valko-Venäjää johtavaa Lukashenka

EU kaavailee Valko-Venäjään kohdistuvia talouspakotteita, jotka osuisivat lähelle maata johtavaa Aljaksandr Lukashenkaa. Asiasta keskusteltiin tämänpäiväisessä ulkoministerikokouksessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei halunnut eritellä tarkemmin talouspakotteiden kohteita, koska yksityiskohtien valmistelu on kesken. Haaviston mukaan pakotteet kohdistuvat sellaisille aloille, jotka ovat hyvin lähellä Valko-Venäjän korkeinta johtoa.

– Tietysti tuolla kokouksessa oli huoli, että ei haluttaisi mitään sellaisia pakotteita, jotka vaikeuttavat tai kurjistavat tavallisten kansalaisten elämää, mutta samaan aikaan pyrittäisiin sulkemaan nykyjohdon rahahanat, Haavisto kertoi lähdettyään kokouksesta.

EU-maiden johtajien odotetaan keskustelevan asiasta loppuviikon huippukokouksessa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan talouspakotteiden kohteina olisivat Valko-Venäjän vientituotteista esimerkiksi lannoitteet ja öljynjalostukseen liittyvät tuotteet.

Haavisto toivoo, että pakotteilla olisi vaikutusta Valko-Venäjään muun muassa niin, että maassa järjestettäisiin rehelliset vaalit ja että poliittiset vangit vapautettaisiin.

Ihmisoikeustilanne vaikuttaa entistä synkemmältä

EU-maiden ulkoministerit myös hyväksyivät tänään virallisesti uusia Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita. Jo olemassa olevalle pakotelistalle lisätään 86 nimeä, joiden joukossa on sekä henkilöitä että yhteisöjä. Pakotteet sisältävät varojen jäädytyksiä sekä matkustuskieltoja.

Pakotteiden perusteena ovat Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomukset, kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen sekä maan toukokuiset toimet, kun Valko-Venäjä pakotti Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin lentokoneen laskeutumaan Minskiin. Samassa yhteydessä Valko-Venäjä otti kiinni matkustajina olleet valkovenäläisen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin ja tämän venäläisen naisystävän Sofija Sapegan.

EU-maiden ulkoministerit aloittivat päivänsä tänään tapaamalla Valko-Venäjän maanpaossa elävän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan epävirallisella aamiaisella ennen kokousta.

Valko-Venäjän tilanteen huolestuttavasta kehityksestä keskusteltiin myös varsinaisessa kokouksessa.

– Kaiken kaikkiaan Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen todettiin olevan entistä synkempi. Maassa on yli 500 poliittista vankia ja tiedotusvälineisiin kohdistuu kovia toimenpiteitä, Haavisto sanoi.

Liettua huolissaan rajatilanteesta

Ulkoministerikokouksessa nousi esiin myös tilanne Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla. Liettua on kertonut, että Valko-Venäjä on auttanut siirtolaisia ylittämään rajan Liettuaan ja luonut näin painetta rajalle.

– Liettuan ministeri oli erittäin huolissaan siitä, että varsinkin nyt, kun tämä uusi pakotepaketti hyväksytään, niin epäystävälliset toimet heitä kohtaan saattaa jatkua, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan tässä tilanteessa on hyvin tärkeää, että EU:n kautta voidaan osoittaa solidaarisuutta Liettualle. Haavisto kuvailee Valko-Venäjän rajatoimintaa asiattomaksi ja kertoo ottaneensa asian esiin myös sunnuntaisessa puhelinkeskustelussaan Valko-Venäjän ulkoministerin Uladzimir Makein kanssa.

Haavisto mainitsee, että uhkana rajalla on myös vilkastuva huumekauppa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut