Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten luottamus uutisiin kasvoi korona-aikana – "Kriisiaikoina on tyypillistä, että kansan luottamus demokratiaan korostuu"

Lähes kolme neljästä suomalaisesta kertoo luottavansa itse seuraamiinsa uutisiin. Osuus on kasvanut edellisvuodesta neljä prosenttiyksikköä.

Tuoreen kyselytutkimuksen tuloksista kertoo tiedotteessaan Media-alan tutkimussäätiö.

Useimpiin uutisiin luottavien suomalaisten osuus puolestaan kasvoi 9 prosenttiyksiköllä vuoden takaiseen verrattuna. Heidän osuutensa on tuoreimmassa kyselyssä 65 prosenttia vastaajista.

Suomessa osuus uutisiin luottavista ihmisistä oli suurin tutkimuksessa mukana olleista maista. Suomi on keikkunut kyselyn kärjessä myös aikaisempina vuosina.

Kohtalaisen suuren luottamuksen on arveltu johtuvan suomalaisten yleisestä luottamuksesta instituutioita kohtaan, tiedotteessa todetaan. Tosin viime vuosina luottamus uutisiin on ollut laskussa myös Suomessa.

– Aiempien vuosien laskussa on ollut viitteitä yhteiskunnan polarisoitumisesta. Kriisiaikoina taas on tyypillistä, että kansan luottamus demokratiaan ja politiikkaan korostuu, Media-alan tutkimussäätiön johtaja Noora Alanne toteaa tiedotteessa.

Sosiaalisen median uutisiin kertoi kyselyssä luottavansa hieman alle viidennes suomalaisista. Hakukoneiden uutisiin puolestaan kertoi luottavansa noin kolmannes.

Ero luottamuksessa uutisiin ylipäänsä ja uutisiin sosiaalisessa mediassa oli Suomessa isompi kuin missään muussa tutkimuksen maassa.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report -tutkimus vertaa uutisten käyttöä vuosittain 46 maassa. Tiedot perustuvat kyselyyn, johon kussakin maassa osallistuu noin 2  000 vastaajaa.

Suomi on ollut mukana vuodesta 2014 alkaen.