Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi haitallinen vieraslaji löytynyt Paimiosta – leviää pienestäkin versonpätkästä

Paimion Ankkalammesta on löytynyt Suomelle uusi haitallinen Pohjois-Amerikasta peräisin oleva vieraslajikasvi kiehkuravesirutto (Elodea nuttallii), kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Uposlehtinen vesikasvi kuuluu EU:n vieraslajiluetteloon eli se on säädetty haitalliseksi koko EU:n alueella.

– Kiehkuravesirutto on voimakas kilpailija ja voi vallata tilaa muilta vesikasveilta, huonontaa vedenlaatua ja siten aiheuttaa merkittäviä muutoksia vesistöjen eliöyhteisöissä. Ihmiselle siitä ei ole vaaraa, vaikka sen massakasvustot heikentävät vesistön virkistyskäyttöä, kerrotaan tiedotteessa.

Kiehkuravesirutto muistuttaa Suomessa vakiintuneena tavattavaa kanadanvesiruttoa (Elodea canadensis), joka on kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji ja muodostaa massakasvustoja esimerkiksi Kuusamossa.

Lajeja on vaikea erottaa toisistaan, mutta ne eroavat erityisesti lehtien muodon perusteella.

Kiehkuravesiruttoa on jo esiintynyt Virossa, Ruotsissa ja Norjassa. Ankkalampeen se on levinnyt todennäköisimmin ihmisen levittämänä mahdollisesti akvaariosta. Ankkalammesta on tavattu myös akvaariokalana tunnettu aurinkoahven (Lepomis gibbosus), joka on myös EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji.

Kiehkuravesirutto leviää kanadanvesiruton tavoin pienestäkin versonpätkästä ja voi valloittaa nopeasti uusia alueita myös Suomessa.

Uusista havainnoista tulee Luken mukaan ilmoittaa vieraslajit.fi-sivustolla kuvan kera. Kiehkuravesiruton ja muidenkin haitallisten vieraslajien levittäminen on kiellettyä. 

Ankkalammella ja muissa lähialueen vesistöissä selvitetään heinäkuun aikana tarkemmin kiehkuravesiruton esiintymistä.

Alueen vesistöjen virkistyskäyttäjiä pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota kasviosien poistamiseen mahdollisista vesikulkuneuvoista tai rantaleluista lajin leviämisen estämiseksi.