Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäkuu oli Suomessa ennätyslämmin – Helsingin Kaisaniemessä kuumin kesäkuu lähes 180 vuoteen

Suomen keskilämpötila oli kesäkuussa ennätyksellisen korkea, kertoo Ilmatieteen laitos.

Koko maan keskilämpötila oli noin 16,5 astetta, mikä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1953 jopa 0,3 asteella.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli Kaakkois-Suomen noin 20 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen 10 asteeseen. Lämpötilat olivat 2–6 astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella.

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä kuukauden keskilämpötila oli 19,3 astetta, mikä on vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein lukema tällä paikalla.

Hellepäiviä oli kesäkuussa yhteensä 25 kappaletta, mikä sekin on eniten kuuteenkymmeneen vuoteen. Ilmatieteen laitoksen digitoitu vuorokausiaineisto ulottuu vuoteen 1961.

Eniten hellepäiviä mitattiin Kankaanpäässä Niinisalon lentoasemalla: yhteensä 19 kappaletta.

Pakkastakin mitattiin

Vaikka kuukauden keskilämpötiloissa rikottiin ennätyksiä, yksi on ja pysyy. Suomen kesäkuun lämpöennätys on edelleen vuodelta 1935, jolloin Ähtärissä mitattiin 33,8 astetta.

Lähimmäksi päästiin tänä vuonna Parikkalan Koitsanlahdella kesäkuun 22. päivä. Elohopea kipusi tuolloin 33,6 asteeseen.

Kylmintä oli Kilpisjärven Saana-tunturilla, jossa mitattiin kesäkuun 16. päivä 2,4 astetta pakkasta.

Etelässä ja maan keskiosissa satoi kesäkuussa tavanomaista vähemmän. Etelässä ja idässä oli Ilmatieteen laitoksen mukaan peräti harvinaisen vähäsateista. Tämä tarkoittaa, että yhtä kuivaa on keskimäärin kerran 10–30 vuodessa.

Pohjoisessa vettä tuli tavalliseen tapaan eli sademäärät olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Paikoitellen pohjoisessa satoi jopa harvinaisen paljon.

Kesäkuun lopussa ukkosti. Ensin rajuilmat voimistuivat Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Lapin alueilla. Aatun päivänä 23. kesäkuuta puolestaan jyrisi maan etelä- ja itäosissa, kun voimakas rajuilma liikkui alueiden yli.

Maasalamoita havaittiin kesäkuussa kaikkiaan noin 78 000, mikä on suunnilleen puolet koko vuoden keskimääräisestä salamoiden määrästä.

Yhtä runsasta salamointia nähtiin kesäkuussa viimeksi vuonna 2012, jolloin maasalamoita havaittiin noin 79 000.

Heinäkuu aloitetaan aurinkoisessa säässä

Heinäkuun ensimmäinen viikonloppu on aurinkoinen ja poutainen koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

– Suomen päällä oleva korkeapaine lämmittää. Lauantaina koko maassa on noin 27–30 astetta.

Myös sunnuntaina helleraja ylittyy laajalti. Viileintä on ihan pohjoisessa Lapissa, jossa lämpötila liikkuu 20 asteen molemmin puolin.

Metsäpalovaroitukset ovat voimassa suuressa osassa maata. Parviaisen mukaan viikonloppuna varoitetaan myös helteestä.