Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadan polttava helle voi osua Suomeenkin, sanoo meteorologi – jos Suomessa tapahtuisi samanlainen lämpöennätyshyppy kuin Kanadassa, voisi jopa 40 astetta mennä rikki

Taakse jäänyt kesäkuu murskasi useita lämpöennätyksiä Suomessa. Lähes 50 asteen helle on korventanut myös Kanadaa, mutta ihan sikäläisiin lämpötiloihin ei Suomessa nousta, sanoo meteorologi.

Suomen kesäkuu oli mittaushistoriansa kuumin ja hellepäiviä oli peräti 25 kappaletta. Kuukauden lämpöennätystä lähenneltiin, mutta ei aivan rikottu.

Kanadan lounaisosassa sijaitsevassa Lyttonissa on raportoitu erityisen korkeita lämpötiloja. Maan kaikkien aikojen lämpöennätys rikottiin kolmena päivänä peräkkäin, kun lämpötila kohosi 49,6 asteeseen. Aikaisempi ennätys, tasan 45 astetta, on vuodelta 1937.

Suomen lämpöennätys on heinäkuulta 2010, jolloin Liperissä mitattiin 37,2 astetta. Jos Suomessa tapahtuisi samanlainen lähes viiden asteen lämpöennätyshyppy, voisi jopa 40 astetta mennä rikki.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa , että edellytyksiä 40 asteen rikkoutumiseen Suomessa on.

– Perustan sen siihen, mitä Kanadassa lämpömittari on näyttänyt, Mäntykannas sanoo STT:lle.

Ilmaston lämpeneminen lisää helteisen todennäköisyyttä

Samanlainen lämpöaalto voisi osua hänen mukaansa Eurooppaankin, mutta Kanadan helteisiin ovat vaikuttaneet myös muut olosuhteet. Kanadan ennätyshelteet on mitattu vuoristoisella alueella laaksossa.

– Tiettävästi modernin mittaushistorian aikana näin korkeilla leveysasteilla ei ole mitattu näin korkeita lukemia. Euroopankin lämpöennätys kalpenee Kanadalle, sillä Ateenassa mitattu 48 astetta on paljon etelämpänä.

Jos Suomessa ylitettäisiin 40 asteen raja, kyse olisi Mäntykannaksen mukaan jostain yksittäisestä havaintoasemasta.

– Se vaatisi niin harvinaisen sääasetelman, että sellaisia ei ihan kovin monta meidän elinikämme aikana ole odotettavissa.

Ilmaston lämpeneminen lisää helteiden todennäköisyyttä ja kestoa korkeilla leveysasteilla.

Vaikka Pariisin ilmastosopimuksen mukaisiin päästötavoitteisiin yllettäisiin ja maailmanlaajuinen lämpötilan nousu saataisiin rajattua 1,5 asteeseen, Suomen kesät voisivat lämmetä vielä noin 2,2–2,3 astetta vuosisadan loppua kohden mentäessä, meteorologi kirjoittaa.

– Jos modernia ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei olisi, niin en usko, että näin korkeisiin lukemiin oltaisiin Kanadassakaan päästy, Mäntykannas sanoo.

Jos päästöt vielä entisestään kasvaisivat, niin yhdessä pahimmista päästöskenaarioista kuluneen vuosisadan loppupuolella kesät lämpenevät Suomessa 4,5 asteella.

Lauantaina lämpimintä Ylitorniolla

Heinäkuun ensimmäinen viikonloppu on helteinen koko massa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Meteorologin mukaan päivän korkeimmat lämpötilat on raportoitu Ylitorniolta, jossa mittariin oli kahdelta iltapäivällä kohonnut jo 28,9 astetta. Perässä tulee Rovaniemi, jossa mitattiin 28,7 astetta.

Lapista on mitattu myös matalimmat lämpötilat, sillä pohjoisimmassa Lapissa on jääty hieman yli 20 asteeseen.

Iltapäivän mittaan lukemat voivat vielä nousta paikoin jopa yli 30 asteen.

Sää jatkuu helteisenä myös sunnuntaina, ja 30 astetta voidaan ylittää laajalti.

Voimassa oleva heinäkuun lämpöennätys on mitattu vuonna 2010, kun Pohjois-Karjalan Liperissä raportoitiin 37,2 asteen helteestä. Ihan näin korkeisiin lukemiin ei Laakson mukaan kuitenkaan vielä viikonloppuna nousta.

Helle- ja metsäpalovaroituksia on voimassa lähes koko maassa. Vain Savukoskella ja Utsjoella ollaan vailla varoituksia.

Lisäksi uv-säteilystä varoitetaan lännestä ja etelästä Keski-Suomeen asti.

Sateita saapuu Suomeen vasta ensi viikon puolivälin tienoilla.

– Näillä näkymin länteen voisi tulla jotain kuuroja, Laakso sanoo.