Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helle ajaa ihmisiä päivystykseen – etenkin vanhusten yleistila voi laskea

Lämmin ja helteinen sää kasvatti viikonloppuna potilasmääriä ainakin Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys) ja Turun yliopistollisen sairaalan (Tyks) päivystyksessä.

Tyksistä kerrottiin viikonlopun olleen vilkas. Erikoislääkäri Pauliina Siepin mukaan päivystys oli täynnä erityisesti sisätautien osastolla.

– Kovasti on ikäihmisten yleistilan laskua.

Kehon kuivuminen on uhka terveydelle. Kuivumisen oireita ovat esimerkiksi yleinen heikkouden tunne, päänsärky ja pahoinvointi.

Myös kaatumisia voi tapahtua enemmän helteen aiheuttaman heikon olon vuoksi.

Tyksissä on nähty myös tapauksia, joissa ihmiset ovat juoneet helteen vuoksi paljon vettä, mikä on johtanut suola-arvojen laskuun. Pitkään jatkuessaan myös matalat suola-arvot uhkaavat terveyttä etenkin ikäihmisillä.

Turun yliopistollisen sairaalassa potilaita on ollut paljon juhannuksesta lähtien.

"Odotettavissa voi olla tällaisia vilkkaita vuoroja"

Myös Oysin yhteispäivystyksessä kuumat ilmat ovat kasvattaneet potilasmääriä ja helteinen sunnuntai oli vilkas.

Sunnuntaina päivystyksessä oli vuorovastaavana olevan sairaanhoitajan Minna Poussun mukaan enimmäkseen ikäihmisiä, mutta myös nuorempia.

Poussu suosittelee helteillä pysyttelemään varjossa ja huolehtimaan nesteytyksestä.

– Kannattaa juoda reilusti ja syödä hyvin ja monipuolisesti, niin kyllä sillä tavalla perusterveet pärjäävät, Poussu kehottaa.

Myös nuoremman väen tapaturmat ovat tuoneet potilaita Oysin päivystykseen. Poussun mukaan niitä on sattunut yleensä liikuntaa harrastaessa tai pyöräillessä.

– Osa käyttää nautintoaineita, mikä vaikuttaa huomiointikykyyn. Sitten sattuu niitä tapaturmia, kun on vauhtia ja reaktioajat pidemmät.

Monet lomailevat heinäkuun aikaan ja ihmisiä on liikkeellä paljon, mikä vaikuttaa Poussun mukaan myös päivystykseen päätyvien määrään.

– Odotettavissa voi olla tällaisia vilkkaita vuoroja. Koetetaan vastata siihen tarpeeseen, että täällä riittää henkilökuntaa.