Biden: USA palaamassa vauhdilla normaaliin – koronaa ei silti vielä täysin voitettu

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat on palaamassa vauhdilla takaisin normaalielämään, vaikka koronavirusta ei olekaan vielä täysin voitettu. Biden arvioi maansa tilannetta Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän puheessaan sunnuntaina paikallista aikaa.

– Olemme saaneet yliotteen tästä viruksesta. Mutta koronaa ei ole voitettu. Me kaikki tiedämme, että siitä on syntynyt voimakkaita variantteja, kuten deltavariantti, presidentti sanoi.

Biden vertaili puheessaan Valkoisen talon tuhannen vieraan yleisölle vuoden 1776 itsenäisyysjulistusta, jolla Yhdysvallat erosi Britannian imperiumista, nykyiseen toipumiseen koronaviruksesta.

– Julistimme 245 vuotta sitten itsenäisyytemme kaukaisesta kuninkaasta. Tänään olemme lähempänä kuin koskaan julistaa itsenäisyytemme tappavalta virukselta.

Biden summasi presidenttikautensa ensimmäisiä kuukausia arvioimalla, että hänen johdollaan maa "palasi yhteen" edellisen presidentin, Donald Trumpin, kauden jälkeen.

– Viime vuoden aikana olemme eläneet läpi pimeimmät päivämme. Näemme kirkkaimman tulevaisuutemme.

99,2 prosenttia koronakuolemista osuu rokottamattomille

Biden painotti juhlapuheessaan, että Yhdysvallat on taas liikkeellä.

– Näemme ennätyksellisen talouskasvun ja ennätysmäärän työpaikkoja. Tulos on paras neljän vuosikymmenen aikana, ja voin lisätä, maailman paras, presidentti luonnehti tuoreita tilastotietoja.

Bidenin optimistisesta puheesta huolimatta Yhdysvaltain hallinto on huolestunut siitä, että iso määrä maan asukkaista ei ole saanut koronarokotusta. Biden korostikin itsenäisyyspäivän puheessaan, että rokotus on paras puolustus viruksen variantteja vastaan.

Valkoisen talon vahvasti esiin nostama tavoite oli saada seitsemän kymmenestä aikuisesta rokotettua koronaa vastaan vähintään yhdellä rokotepiikillä tähän itsenäisyyspäivään mennessä. Tässä ei onnistuttu.

Herkästi tarttuva koronan deltavariantti leviää yhä myös Yhdysvalloissa. Maan sairaalat alkavat jälleen täyttyä, etenkin Utahissa, Missourissa, Arkansasissa ja Wyomingissa.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautien asiantuntija Anthony Fauci kertoi NBC:lle, että maan koronakuolemista peräti 99,2 prosenttia osuu nyt ihmisille, jotka eivät ole saaneet koronarokotetta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut