Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeuskansleri: Valtioneuvoston kanslia viivytti vastausta kansalaiselle liian pitkään

Viisi kuukautta on kohtuuttoman pitkä aika vastata kansalaisen tiedusteluun, katsoo oikeuskansleri. Oikeuskanslerin mukaan valtioneuvoston kanslia ei noudattanut asiassa hyvän hallinnon vaatimuksia.

Oikeuskanslerin ratkaisussa huomautetaan, että valtioneuvoston kanslia (VNK) vastasi kantelun tehneelle kansalaiselle vasta sen jälkeen, kun oikeuskanslerinvirasto oli lähettänyt asiasta selvityspyynnön. Lisäksi kantelijalle lähetetyssä vastauksessa ei vastattu kaikkiin hänen esittämiinsä kysymyksiin.

– Hyvään hallintoon kuuluu oikeus saada ilman aiheetonta viivytystä vastaus viranomaisille lähetettyihin asiallisiin kirjeisiin, tiedusteluihin ja pyyntöihin, joihin kirjoittaja selvästi odottaa vastausta. Vastaamiselle ei ole mahdollista asettaa kiinteää kaikkiin tapauksiin soveltuvaa enimmäisaikaa. (...) Nyt kyseessä olevassa asiassa tiedusteluun olisi ollut mahdollista vastata lyhyessäkin ajassa, arvioi oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Kysymys kesäkuussa, vastaus marraskuussa

Ratkaisusta ilmenee, että kantelun tehnyt henkilö oli kesäkuun alussa 2020 lähettänyt valtioneuvoston kanslian kirjaamoon tiedustelun erään asian käsittelyvaiheista. Hän oli kysynyt, kenen vastuulla asia on valtioneuvoston kansliassa, mihin toimiin asiassa on ryhdytty sekä koska tulee ratkaisu.

Myöhemmin kesäkuussa hän vielä soitti valtioneuvoston kanslian kirjaamoon sekä otti sinne yhteyttä sähköpostitse. Kantelun oikeuskanslerille hän teki kesäkuun lopulla.

Oikeuskanslerinvirastosta otettiin ensimmäisen kerran yhteyttä valtioneuvoston kanslian kirjaamoon syyskuussa 2020. Valtioneuvoston kansliasta toimitettiin tietopyynnön kohteena olevan asian asiakirjoja, mutta ei vastattu kysymykseen kansalaisen tiedusteluun vastaamisesta.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen pyysi tämän jälkeen selvitystä, jonka valtioneuvoston kanslia antoi joulukuussa.

Valtioneuvoston kanslian EU-asioiden osasto vastasi kantelijalle marraskuussa 2020, vasta oikeuskanslerinviraston lähettämän selvityspyynnön jälkeen. Vastauksessa todetaan asiaan lähetetyt eri tahojen vastaukset ja pahoitellaan sitä, ettei tieto asian käsittelyn päättymisestä valtioneuvoston kanslian kirjaamossa ole välittynyt kantelijalle.