Trooppiseksi myrskyksi laantunut Elsa iski Floridaan

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) kertoo Elsan tuulennopeuden olevan enimmillään noin 33,5 metriä sekunnissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Trooppinen Elsa-myrsky puhalsi voimakkaita puhureita ja toi mukanaan rankkasateita osuessaan maihin Yhdysvalloissa Floridassa keskiviikkona. Välillä hurrikaanistatuksellakin Floridan niemimaan länsirannikolla rymistellyt Elsa oli Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan ehtinyt laantua trooppiseksi myrskyksi maihin osuessaan.

Elsa kuitenkin toi vajaat 30 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen saapuessaan eteläiseen osavaltioon. NHC myös varoitti, että etenkin Floridan läntisissä ja pohjoisissa kolkissa voisi sataa jopa 15 senttimetriä, mikä kasvatti tulvariskiä. Myös tornadojen muodostuminen oli NHC:n mukaan mahdollista Floridassa ja sen lähiosavaltioissa Georgiassa ja Etelä-Carolinassa.

NHC:n mukaan myrskyn uskotaan jatkavan torstaina sisämaahan Yhdysvaltain kaakkoisosaan. Samalla myrskyn odotetaan laantuvan. Viranomaiset ovat kuitenkin kehottaneet Elsan vaikutuspiiriin joutuvia ihmisiä varautumaan sähkökatkoihin sekä hankkimaan ruokaa ja vettä varastoon.

– Tämä ei ole huviajelu. Ulkona on vaarallista, Floridan kuvernööri Ron DeSantis varoitteli tiistai-iltana paikallista aikaa.

Tuhoa Karibialla

Elsa on kylvänyt jo tuhoa Karibialla, jossa ainakin kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen myrskyn seurauksena. Karibian alueen hätäviranomaisten mukaan Dominikaanisessa tasavallassa oli kuollut myrskytuhojen seurauksena kaksi ihmistä ja Saint Lucian saarivaltion alueella yksi ihminen.

Yli 100 000 ihmistä evakuoitiin rannikko- sekä alavilta alueilta, kun myrsky pyyhälsi Kuuban läpi. Maan ilmatieteen laitos Insmet kertoi tuulten puhaltaneen tuolloin noin 27,7 metriä sekunnissa.

Elsa-myrsky kirjattiin perjantaina tämän vuoden Atlantin hurrikaanikauden ensimmäiseksi hurrikaaniksi. Elsa menetti kuitenkin statuksensa jo lauantaina, jolloin sen kerrottiin heikentyneen jälleen trooppiseksi myrskyksi.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut