Pandemian vuoksi siirtyneet kotimaisten elokuvien ensi-illat pamahtavat teattereihin elokuvateattereiden kävijämäärät ovat romahtaneet pandemiaa edeltäneestä tasosta

Elokuvavuosi ei ole toistaiseksi tarjonnut ensi-iltoja totuttuun tapaan. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Eetu Halonen / STT

Kuluvan vuoden jälkimmäiselle puoliskolle on kaavailtu yhteensä noin 30:tä kotimaisten elokuvien ensi-iltaa, Suomen elokuvasäätiö kertoo tiedotteessaan.

Elokuvavuosi ei ole toistaiseksi tarjonnut ensi-iltoja totuttuun tapaan. Esityksiä on lykätty myöhemmäksi koronapandemian vuoksi, ja ensi-iltoja on nyt elokuvasäätiön mukaan jonoksi asti.

Tilanteen takia teattereissa on esitetty vanhojakin elokuvia. Alkuvuoden 50 katsotuimman elokuvan joukkoon mahtui muun muassa Star Wars -saagan toinen osa Imperiumin vastaisku, joka on vuodelta 1980.

Alkuvuoden katsotuin elokuva oli Marko Röhrin ohjaama luontodokumentti Tunturin tarina. Ennakkonäytöksinä esitettyä elokuvaa kävi katsomassa lähes 18 000 katsojaa. Dokumentin varsinainen ensi-ilta on siirretty kuluvan vuoden joulukuulle.

Pudotus pienintä Pohjois-Suomessa

Elokuvateattereiden kävijämäärät ovat edelleen vain murto-osa pandemiaa edeltäneestä tasosta, elokuvasäätiö kertoo.

Alkuvuoden aikana elokuvissa kävi vajaat 290 000 ihmistä. Tämä on yli 90 prosenttia vähemmän kuin samalla ajanjaksolla kaksi vuotta sitten.

Pelkästään vuodenvaihteessa 2019–2020 elokuvissa kävi yhden viikon aikana lähes 420 000 ihmistä.

Maakunnissa suurimmat pudotukset nähtiin alkuvuonna Päijät-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Näissä kävijämäärät olivat 96–98 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2019.

Pienintä pudotus oli Kainuussa, Lapissa ja Pohjanmaalla, joissa katsojaluvut olivat 77–79 prosenttia pienemmät kuin vastaavaan aikaan kaksi vuotta sitten.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut