Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Yhdeksän ihmistä kuoli lentoturmassa Ruotsin Örebrossa – laskuvarjohyppääjiä kuljettanut kone putosi pian nousun jälkeen maahan ja syttyi tuleen

Ruotsin Örebron eilisiltaisessa lento-onnettomuudessa kuolivat kaikki koneessa olleet yhdeksän ihmistä. Onnettomuuskone putosi pian lentoonlähdön jälkeen maastoon ja syttyi tuleen. Koneessa oli kahdeksan laskuvarjohyppääjää ja koneen lentäjä.

Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuuspaikalla kävi pian selväksi, ettei onnettomuudessa ollut henkiinjääneitä. Palopäällikön mukaan mahdollisuudet pelastaa henkiä olivat "suurelta osin nolla", kun pelastushenkilöstön päästyä turmapaikalle lentokone oli palanut ja muodoton.

– Yhtään henkeä ei ollut pelastettavissa, sanoi palopäällikkö Per-Ove Staberyd tiedotustilaisuudessa perjantaina aamupäivällä.

Onnettomuuden syytä ei tuoreeltaan tiedetä

Ruotsin valtion onnettomuustutkintakeskuksesta paikan päällä on ollut kaksi tutkijaa.

– Tähän mennessä työ on ollut lennonjohtajien ja todistajien haastattelua paikan päällä. Olemme tehneet ensimmäisen katsauksen hylkyyn ja sen ympäristöön, sanoo tutkintaa johtava Peter Swaffer uutistoimisto TT:lle.

Onnettomuuden syytä ei vielä toistaiseksi tiedetä.

– Hylky ei ole kyennyt puhumaan meille ja näyttämään, mitä on tapahtunut, Swaffer sanoi.

Tavoitteena on nyt siirtää hylky mahdollisimman nopeasti onnettomuuspaikalta tutkimuksiin.

Ruotsin laskuvarjoliiton viestintävastaava Anna Oscarsson kertoi TT:lle, että Örebron laskuvarjokerho oli vuokrannut koneen Skånesta.

Uutistoimisto TT:n mukaan onnettomuuskone oli tyypiltään DHC2 Turbo Beaver.

Poliisin tiedottaja Diana Qudhaib kertoi aiemmin, että onnettomuuskoneessa olleiden omaisia on saapunut Örebron lentokentälle. Onnettomuuspaikalle on järjestetty kriisiapua.

Asiantuntija toivoo tutkinnan johtavan turvallisuusparannuksiin

TT:n haastattelema lentoturvallisuusasiantuntija Hans Kjäll sanoi, että turmassa on yhtäläisyyksiä Uumajassa vuonna 2019 tapahtuneeseen onnettomuuteen, jossa kuoli yhdeksän ihmistä.

– Siitä on tuskin kahta vuottakaan. Voi vain ihmetellä, miksi tällainen onnettomuus on tapahtunut jälleen, Kjäll sanoi.

Uumajan onnettomuuskone oli malliltaan GippsAero GA8 Airvan. Onnettomuus tapahtui lennon nousuvaiheessa. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan osa koneen siivestä irtosi jo ilmassa.

Kjällin mukaan tuoreeltaan on liian aikaista sanoa, mistä Örebron onnettomuus on voinut johtua. Alustava onnettomuustutkintaraportti voi valmistua kuukauden kuluttua, mutta lopullisen raportin valmistumisessa kestää 6–12 kuukautta.

– Toivon, että onnettomuustutkintakeskus tekee parhaansa ja se johtaa turvallisuusparannuksiin, Kjäll lisää.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven lähetti illalla surunvalittelun onnettomuuden uhrien omaisille. Presidentti Sauli Niinistö on välittänyt surunvalittelunsa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaalle ja uhrien läheisille onnettomuuden johdosta, kertoo presidentin kanslia Twitterissä .

Örebro sijaitsee noin 200 kilometriä länteen Tukholmasta. Örebrossa on yli 156 000 asukasta, ja se on Ruotsin kuudenneksi suurin kunta .