Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Ruotsin turmakone oli ollut hyppykäytössä jo parikymmentä vuotta – Laskuvarjohyppääjä: "Turbiinikoneet ovat luotettavia"

Ruotsin Örebron onnettomuuskone on tuttu kokeneelle laskuvarjohyppääjälle Pasi Pirttikoskelle. Kone oli ollut hyppykäytössä pitkään, Pirttikosken mukaan ainakin vuodesta 2003 lähtien. Mies itse hyppäsi koneella kymmenkunta laskuvarjohyppyä vuonna 2013.

– Turbiinikoneet ovat hyviä ja luotettavia, Pirttikoski kuvailee.

Onnettomuuskone oli tyypiltään DHC-2 Turbo Beaver. Pirttikosken mukaan konetyyppi on laskuvarjohyppäämisessä harvinainen, mutta hyvä kone.

– En ole törmännyt kuin tuohon yhteen ainoaan. Ei niitä kovin paljoa hyppykoneena ole.

Pirttikoski kehuu erityisesti koneen hidaslento-ominaisuuksia ja nopeaa nousuvauhtia.

– Hyppykoneeksi se oli hyvä. Sisällä oli ahdasta, jolloin kone on teho-painosuhteeltaan toimiva.

Koneeseen mahtui Pirttikosken mukaan 8–10 ihmistä varusteista ja polttoaineesta riippuen. Koneen ainoa miinuspuoli Pirttikosken kokemuksen mukaan oli sen ahdas ovi. Pirttikoskella ei ole tietoa, onko vastaavilla koneilla tapahtunut onnettomuuksia muualla.

Örebron torstaisessa lento-onnettomuudessa kuolivat kaikki koneessa olleet yhdeksän ihmistä. Koneessa oli kahdeksan laskuvarjohyppääjää ja koneen lentäjä.