Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helleputki tuskin rikkoutuu ensi viikollakaan – sunnuntaille luvassa sadekuuroja Pohjanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä

Sunnuntaita vietetään laajalti helteisessä säässä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman. Vain aivan pohjoisimmassa Lapissa sekä pilvisemmässä Länsi-Suomessa jäädään paikoin hellelukemien alapuolelle.

– Etenkin idässä pyöritään korkeissa lukemissa. Lauantaina mitattiin 32,8 astetta Nurmijärvellä, sunnuntaina voi mennä 33 astetta rikki Pohjois-Karjalan ja ehkä Etelä-Karjalankin puolella. Varsin korkeita lukemia Suomen ilmastolle, Bergman toteaa.

Sadekuuroja luvataan Pohjanmaalta Kainuuseen ja Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Kuurot voivat olla puuskaisia, ja niissä voi sataa paljon vettä, yli 20 millilitraa.

– Varsin rapsakoita kuuroja on luvassa tuolla vyöhykkeellä, Bergman sanoo.

Sunnuntaina maassa on voimassa laajalti UV-varoituksia, metsäpalovaroituksia ja hellevaroituksia.

– Voimassa on kesäisten varoitusten koko katalogi.

Alkuviikolla sateet painottuvat pohjoiseen Lapin suuntaan, josta sateet kuitenkin vähenevät korkeapaineen vahvistuessa. Lämpötilat pysyvät helteisinä. Maan etelä- ja keskiosissa, Pohjanmaalla ja Kainuussa voi rikkoutua 30 asteen raja.

Pohjoisille merialueilla luvataan ukkosta

Ukkoskuuroja voi ilmetä sunnuntaina pohjoisilla merialueilla. Sunnuntain vastaisena yönä läntisillä merialueilla voi niin ikään ukkostaa kuten myös pohjoiselta Itämereltä Selkämerelle ulottuvalla vyöhykkeellä, josta ukkosten odotetaan väistyvän sunnuntaipäiväksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkoset liikkuivat lauantaina rannikkoa pitkin kohti pohjoista.

– Näyttäisi siltä, että läntisillä merialueilla tulee koko seuraavan vuorokauden ajan ukkosia, päivystävä meteorologi Jani Parviainen kertoi lauantaina STT:lle.

Parviaisen mukaan pohjoisella Itämerellä liikkuvien veneilijöiden kannattaa ottaa tuulenpuuskat huomioon.

– Keskituulennopeus on sunnuntaiaamuna aika lähellä 11:tä metriä sekunnissa pohjoisella Itämerellä. Se kannattaa pitää mielessä.

Länsi-Suomen merivartiosto varoitti veneilijöitä lauantaina läntisillä merialueilla voimakkaista ukkosrintamista.