Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Migri arvioi Afganistanin turvallisuustilannetta – kielteisten päätösten tekeminen keskeytettiin

Maahanmuuttovirasto (Migri) arvioi Afganistanin turvallisuustilannetta. Virasto on viime perjantaina keskeyttänyt arvioinnin ajaksi kielteisten turvapaikkapäätösten teon, jos päätökseen liittyy maasta poistaminen Afganistaniin.

Maahanmuuttovirasto kertoi asiasta Twitterissä . Migrin linjauksesta kertoi aiemmin Iltalehti .

Maahanmuuttoviraston oikeuspäällikkö Jaakko Purontien mukaan Maahanmuuttovirastossa on tällä hetkellä käsiteltävänä noin 350 Afganistanin turvapaikkahakemusta. Viime aikoina noin 60–70 prosenttia Afganistanin turvapaikanhakijoiden päätöksistä on ollut myönteisiä, joten Purontien mukaan kielteisten päätösten keskeyttäminen ei koske kovin suurta osaa käsittelyssä olevista turvapaikkahakemuksista.

– Tosiaan kyse on siitä, että nyt ei nimenomaan tilapäisesti tehdä kielteisiä päätöksiä, jotka johtaisivat siihen, että henkilöitä palautettaisiin Afganistaniin, Purontie kertoo.

Purontien arvion mukaan hallinto-oikeuksissa on tällä hetkellä käsiteltävänä enemmän päätöksiä kuin Maahanmuuttoviraston käsiteltävänä. Jos kielteisestä päätöksestä valittaa, sitä ei pääsääntöisesti voida panna täytäntöön, ennen kuin hallinto-oikeus on ratkaissut asian.

Varsinaisista palautuksista vastaa poliisi.

Ylikomisario Hannu Pietilän mukaan poliisi seuraa tarkkaan Migrin turvallisuustilanteen arviointia.

– Afganistaniin ei ole lähiaikoina suunnitteilla palautuksia. Poliisi on myös varautunut palautusten mahdolliseen siirtämiseen tarvittaessa, kertoo Pietilä.

Poliisi palautti tämän vuoden tammi-kesäkuussa Afganistaniin viisi henkilöä.

Jatkuvasti muuttuva tilanne hankaloittaa arviointia

Afganistanin turvallisuustilanne on muuttunut hyvin nopeasti. Äärijärjestö Taleban on ottanut haltuun useita alueita, mikä vaikuttaa Purontien mukaan keskeisesti siihen, voiko tietyille alueille palauttaa henkilöitä.

Turvallisuustilannearvion valmistumisen ajankohtaa on Purontien mukaan vaikea arvioida.

– Mitään aikataulua ei voida tässä vaiheessa sanoa, kun emme tiedä, miten tilanne lähiviikkoina ja lähikuukausina tulee elämään. Se riippuu täysin siitä, minkälainen se tilanne on ja miten pitkälle pystytään etukäteen arvioimaan sitä, millä tavalla se mahdollisesti kehittyy.

Taleban väitti uutistoimisto AFP:n mukaan perjantaina hallitsevansa 85:tä prosenttia Afganistanista. Taleban on viime viikkoina vallannut laajoja alueita hallituksen joukoilta samaan aikaan kun Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot jatkavat vetäytymistään.

Afganistanin hallitus kiistää Talebanin väitteen, jota on käytännössä mahdotonta todentaa riippumattomasti.

AFP:n mukaan Afganistan on vedonnut Euroopan maihin, että ne keskeyttäisivät palautukset maahan kolmeksi kuukaudeksi.

Kansainväliset joukot aloittivat vetäytymisensä Afganistanista toukokuun alussa, ja valtaosa joukoista on jo poistunut maasta. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut, että kaikki yhdysvaltalaisjoukot poistuvat maasta 31. elokuuta mennessä.

Vetäytymisen oli jo etukäteen arvioitu vahvistavan Talebania, joka onkin viimeisen parin kuukauden aikana hyökkäillyt aktiivisesti ja valloittanut laajoja alueita maan pohjoisosassa.