Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n digiverohanke laitettiin jäihin, unioni keskittyy G20-ryhmän tukeman verouudistuksen edistämiseen

Euroopan komissio laittaa digiveroa koskevan valmistelunsa jäihin viikonloppuna G20-maiden kokouksessa saavutetun edistyksen jälkeen. Komission tiedottajan mukaan komissio keskittyy nyt G20-maiden tukemaan suunnitelmaan kansainvälisen yritysverotuksen uudistamisesta eikä tällä välin edistä EU:n hanketta.

Venetsiassa tavanneet G20-maiden valtiovarainministerit kertoivat lauantaina tukevansa OECD:n suunnitelmaa, johon on sitoutunut jo 132 maata. G20-maat kehottivat osapuolia verouudistuksen viimeistelyyn lokakuuhun mennessä.

– Tämä oli erityislaatuinen tulos vuosien neuvottelun jälkeen, komission tiedottaja Danien Ferrie luonnehti.

EU-komission oli määrä esitellä uusi digiverosuunnitelma myöhemmin tämän kuukauden aikana. Komission mukaan esitys olisi koskenut tuhansia yrityksiä, myös eurooppalaisia. Digiveron pääkohteena olisivat olleet amerikkalaiset suuryritykset, kuten Google , Amazon , Facebook ja Apple , jotka tehokkaan verosuunnittelun avulla maksavat vain hyvin vähän veroja voitoistaan.

EU:n digiverosta kertyvillä varoilla on kaavailtu rahoitettavan 750 miljardin euron elpymispakettia.

Yhdysvallat: Veromalli syrjivä

Ilmoitus unionin digiverovalmistelun keskeyttämisestä tuli pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen kehotti EU-maita harkitsemaan hankettaan. Yellenin mukaan EU:n suunnitelma olisi syrjivä ja se muuttuu tarpeettomaksi, kun OECD:n suunnitelma viedään maaliin.

– Saavuttamamme sopu kehottaa jäsenmaita purkamaan olemassa olevat digiveronsa, joita Yhdysvallat pitää syrjivinä, ja pidättäytymään vastaavien verojen käyttöönotosta tulevaisuudessa, Yellen sanoi sunnuntaina.

Komission mukaan digiverosuunnitelma on yhteensopiva OECD:n suunnitelman kanssa. Myös OECD:n esitys puuttuu monikansallisten yhtiöiden, mukaan lukien amerikkalaisjättien, verotukseen.

OECD:n suunnitelmaan sisältyy myös sopiminen yritysverojen 15 prosentin alarajasta, joka haluttaisiin voimaan jo vuonna 2023. EU-maista Irlanti, Viro ja Unkari eivät ole ainakaan toistaiseksi halunneet sitoutua tähän.