Yhdysvaltalaisviranomaiset: Johnson & Johnsonin koronarokote näyttää lisäävän hieman riskiä saada harvinainen neurologinen häiriö

Johnson & Johnsonin rokotteella on ollut muun muassa vakavia tuotanto-ongelmia Yhdysvalloissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Johnson & Johnsonin koronarokote näyttää lisäävän riskiä saada harvinainen neurologinen häiriö, kertovat yhdysvaltalaisviranomaiset.

Yhdysvaltain lääke- ja ruokavirasto (FDA) on päivittänyt tuoreeltaan lääkeyhtiön koronarokotteeseen liittyviä varoituksia. FDA:n mukaan mahdollisuus oireiden saamiselle on erittäin matala.

Viranomaiset ovat saaneet noin 12,5 miljoonan koronarokoteannoksen jälkeen 100 alustavaa ilmoitusta Guillain-Barrén oireyhtymästä. Asia selviää Yhdysvaltain liittovaltion rokoteturvallisuuden seurantajärjestelmän pohjalta tehtyyn analyysiin.

Näistä ilmoituksista 95 oli vakavia ja vaativat sairaalahoitoa, minkä lisäksi oli ilmoitettu yhdestä kuolemantapauksesta.

Guillain-Barrén oireyhtymässä kehon immuunijärjestelmä vahingoittaa hermosoluja aiheuttaen lihasheikkoutta. Vakavimmissa tapauksissa oireyhtymä voi johtaa halvaukseen.

Yhdysvalloissa vuosittaisia tapauksia on arviolta 3 000-6 000. Näistä valtaosa toipuu.

Suomessa 50 - 100 uutta tapausta vuodessa

Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin terveyskirjaston mukaan oireyhtymä on harvinainen, ja Suomessa todetaan vuodessa keskimäärin 50–100 uutta tapausta. Oireyhtymä tunnetaan myös nimillä polyradikuliitti tai hermojuuritulehdus.

Terveyskirjaston mukaan oireyhtymän syytä ei varmuudella tunneta, mutta altistavana tekijänä voivat olla esimerkiksi virusten aiheuttamat ylähengitystieinfektiot ja tietyt ripulitaudit. Lisäksi altistavaksi tekijäksi on epäilty myös oman elimistön puolustusjärjestelmään vaikuttavia hoitoja, kuten rokotuksia.

– Oireet alkavat tavallisesti alaraajoista melko äkillisesti, päivien tai parin viikon aikana. Usein ensioireena ilmaantuu alaraajojen alaosista ylöspäin hiipiviä tuntohäiriöitä, kuten pistelyä ja puutumista. Tätä seuraa lisääntyvä lihasheikkous, Duodecimin terveyskirjasto kertoo.

Hyödyt edelleen riskejä korkeammat

Yhdysvaltalaisyrityksen koronarokotteeseen liitetyissä uusissa varoitusetiketeissä kerrotaan, että oireet alkavat 42 päivän sisällä rokotteen saamisesta ja mahdollisuus oireiden alkamiseen on erittäin matala.

Ihmisten pitäisi hakeutua välittömästi hoitoon, jos he tuntevat pahentuvaa heikkoutta tai kihelmöintiä erityisesti jaloissa tai käsivarsissa. Hoitoon tulisi hakeutua myös jos tuntemukset leviävät muihin kehonosiin.

Lisäksi rokotteen saaneiden tulisi hakeutua hoitoon, jos heillä on vaikeuksia kävelyssä tai pään seudun liikkeiden, kuten puhumisen, pureskelun tai nielemisen kanssa. Myös muun muassa asioiden näkeminen kahtena tai kyvyttömyys liikuttaa silmiä ovat syitä hakea hoitoa.

Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan FDA jatkaa tautikeskus CDC:n kanssa tehtävää yhteistyötä rokoteturvallisuuden seuraamiseksi, mutta viraston mukaan rokotteen "tunnettujen ja mahdollisten hyötyjen kerrotaan edelleen olevan suuremmat kuin tunnetut tai mahdolliset riskit".

Myös muiden rokotteiden on havaittu lisäävän kyseisen oireyhtymän saamisen riskiä. Vaikutuksia on havaittu muun muassa joissain kausi-influenssarokotteissa sekä vyöruusun ehkäisemiseen tarkoitetussa rokotteessa.

Tuotanto-ongelmat riivanneet Johnson & Johnsonia

Johnson & Johnsonilla on ollut koronarokotteensa kanssa ongelmia aiemminkin. Rokotteella on ollut muun muassa vakavia valmistusongelmia, kun Yhdysvaltain Baltimoressa sijaitseva tehdas suljettiin kolmeksi kuukaudeksi rokotteiden pilaantumiseen liittyvien ongelmien vuoksi.

Lisäksi rokotteen käyttö keskeytettiin turvallisuussyistä huhtikuussa, kun sen epäiltiin lisäävän harvinaisen veritulpan riskiä erityisesti nuorilla naisilla.

Tauko kuitenkin päättyi, kun riskin havaittiin olevan alhainen ja hyötyjen olevan haittoja suuremmat. Tapaus vaikutti kuitenkin negatiivisesti rokotteen kysyntään.

Rokotekysyntä on edelleen laskussa Yhdysvalloissa ja tartuntatapaukset ovat olleet puolestaan kovassa kasvussa keskilännessä ja maan eteläosissa. Erittäin tarttuvaksi havaittu koronaviruksen delta-muunnos on nykyisellään vallitseva maassa.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut