Etelä-Afrikan levottomuuksissa kuollut jo yli 70 ihmistä

Kaupat ja varastot ovat joutuneet Johannesburgissa ryöstöjen kohteeksi useana päivänä peräkkäin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Etelä-Afrikan levottomuuksissa on kuollut yhteensä 72 ihmistä, maan poliisi kertoi tiistaina.

Suurin osa kuolemista liittyy poliisin mukaan kauppojen ryöstelyn yhteydessä tapahtuneisiin ryntäyksiin. Osa kuolemista on tapahtunut ampumisten ja pankkiautomaateilla tapahtuneiden räjähdysten seurauksena.

Entisen presidentin Jacob Zuman vangitseminen on aiheuttanut maassa levottomuuksia perjantaista lähtien. Niitä on ilmennyt maan väkirikkaimmissa provinsseissa KwaZulu-Natalissa ja Gautengissa, jossa sijaitsee myös Johannesburgin suurkaupunki.

Kauppoja, tehtaita ja varastoja joutui tiistaina ryöstöjen kohteeksi jo viidettä päivää peräkkäin. Kaduille on lähetetty sotilaita auttamaan poliisia levottomuuksien hillitsemisessä.

Ryöstelyyn on osallistunut tuhansia ihmisiä. Yli 1 200 ihmistä on pidätetty levottomuuksien alettua.

Presidentti Cyril Ramaphosa ilmoitti maanantaina lähettäneensä sotilaat poliisin avuksi kaduille. Armeija kertoi lähettävänsä kaduille 2 500 sotilasta. Määrä on pieni verrattuna niihin 70 000 sotilaaseen, jotka järjestettiin toimeenpanemaan koronasulkua viime vuonna.

Entinen presidentti Zuma tuomittiin 15 kuukauden vankeuteen tuomioistuimen uhmaamisesta. Zuma oli kieltäytynyt tulemasta oikeuspaneelin eteen kuultavaksi korruptioepäilyistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut