Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo: EKP:n inflaatiotavoitteen muutos pudottaa hieman odotuksia korkojen noususta

Euroopan keskuspankin uusi strategia pudottaa hieman odotuksia korkojen noususta, kertoo asuntoluotottaja Hypo talouskatsauksessaan.

– Asuntovelalliselle tilanne näyttäytyy lähinnä niin, että korko-odotukset laskivat hieman. Uudistus vahvistaa odotuksia matalista euribor-koroista, eikä asuntolainakorkojen nousua näy vieläkään, arvioi Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

EKP muutti hiljattain strategiaansa siten, että kahden prosentin inflaatiotavoitteen ylitys ja alitus nähdään yhtä epätoivottuna kehityksenä. Aiemmin EKP tavoitteli hieman alle kahden prosentin inflaatiota.

Uusi tavoite antaa keskuspankille mahdollisuuden entistä painokkaammille toimille heikon talouskasvun aikana.

EKP aikoo myös lisätä omistusasumisen kustannukset uutena elementtinä inflaation arviointiin. Jatkossa suurennuslasin alla ovat siis omistusasujan asuinkustannukset, kuten taloyhtiöiden putkiremonttien hinnat ja omistajan keittiöremonttien kustannukset.

Hypo huomauttaa, että asumisen kustannukset on syytä erottaa asuntojen hinnoista. Asunnon osto on investointi, mutta vuokranmaksu, asuntolainan koron maksu, asunnon remontointi tai lämmitys ovat sen sijaan käyttökuluja.

Hypo on huolissaan nuorista

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus on huolissaan nuorista, jotka ovat joutumassa koronalaskun maksajiksi monella tavalla.

Hänen mukaansa nuorison loppulasku kasvaa yhä suuremmaksi sekä taloudellisesti että henkisesti, sillä nuorilta on viety tärkeät kokemukset etäopinnoilla ja sulkutoimilla.

Brotherus varoittaa, että nuorten yhteisöllisyys ei kasva opiskelijayksiön tietokoneen ääressä. Heille ei kerry kriittistä työkokemusta. Käänteisenä bonuksena nuorille jää kuitenkin maksettavaksi julkisen sektorin 21 miljardin euron velka viime vuodelta.

– Taloudellinen taakka on todellinen, ja inhimilliset kustannukset sekä mielenterveyshuolet aitoja, Brotherus kuvailee.

Hypo ennustaa tämän vuoden talouskasvuksi 3,2 prosenttia. Ensi vuodelle Hypo odottaa 3,0 prosentin kasvua.