Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntojen määrä kasvussa, valtaosa on deltamuunnosta – yli puolet viime viikon tartunnoista 10–29-vuotiailla, tänään uusia tartuntoja raportoitiin 324

Koronatapausten määrä on ollut Suomessa kasvussa kolmen viikon ajan, mutta sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pysynyt vakaana, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan sairaalahoidossa oli eilen yhteensä 43 henkilöä, joista 10 oli tehohoidossa. Ennusteet tulevan viikon tehohoitojaksojen määrästä ovat nousseet hieman.

Tänään Suomessa on raportoitu 324 uutta koronatartuntaa, kertoo THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 041 tartuntaa, mikä on 1 390 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tällöin raportoitiin 1 651 tartuntaa.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 55, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli 30. Luvut ovat pyöristettyjä.

Suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se on 119. Ilmaantuvuusluku on korkea myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (92) ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (74).

Pienintä ilmaantuvuus on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä (5) ja Keski-Pohjanmaan alueella (4).

3,5 miljoonaa ihmistä on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen

THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,5 miljoonaa ihmistä eli 63,1 prosenttia Suomen väestöstä.

Ensimmäisen annoksen saaneiden raportoitu määrä nousi eilisestä lähes 17 000:lla.

Toisen annoksen rokotuskattavuus on nyt 25,7 prosenttia, mikä tarkoittaa hieman alle 1,43 miljoonaa ihmistä.

Liki 37 000 ihmisen raportoidaan saaneen koronarokotteen toisen annoksen eilisen jälkeen.

Juhliminen on levittänyt koronaa nuorten aikuisten parissa

Yli puolet viime viikon koronatartunnoista todettiin 10–29-vuotiailla. Kolmannes koronatartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla ja 25 prosenttia 10–19-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa tartunnat kuitenkin painottuvat 18 vuotta täyttäneisiin.

THL:n ja STM:n mukaan tartunnat leviävät sosiaalisesti aktiivisten nuorten aikuisten keskuudessa esimerkiksi baari-illoissa ja juhlissa.

Nuorten aikuisten tartuntojen lisääntyminen on nostanut arviota tartuttavuusluvusta, jonka arvioidaan olevan 1,0–1,25. Tartuttavuusluvulla mitataan sitä, kuinka monta ihmistä sairastunut tartuttaa keskimäärin.

Esimerkiksi kesäkuun puolivälissä koronaviruksen tartuttavuusluku oli Suomessa 0,55–0,7.

Deltamuunnos on vallitseva virustyyppi Suomessa

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus on laskenut aiemmasta. Viime viikolla todetuista tartunnoista 12 prosenttia oli peräisin ulkomailta ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus 3 prosenttia.

Deltamuunnos vallitsee tällä hetkellä Suomessa, sillä sen osuus koko maassa on yli 80 prosenttia tutkituista testituloksista. Varianttityyppi määritellään noin joka viidennestä koronvirusnäytteestä. THL:n ja STM:n mukaan deltamuunnoksen osuus voi olla hieman ylikorostunut, koska viime viikkoina virustyyppiä on selvitetty erityisesti EM-kisaturistien näytteistä.

Itärajalla koronapositiivisiksi testattujen ihmisten ja heidän, joilla on ollut kontakti Venäjälle, näytteistä noin 90 prosenttia on ollut deltamuunnosta.