Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden: Venäjän ei tule käyttää energiaa "aseena" naapureiden painostamiseksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Angela Merkel näkevät, että Venäjän ei tule käyttää energiaa aseenaan naapureiden uhkailemiseksi tai painostamiseksi. Biden kommentoi asiaa päättäjien tapaamisen jälkeen Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonissa.

Kommentissaan Biden toisti huolensa Yhdysvaltain vastustamasta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta. Nord Stream 2 kulkee Itämeren lävitse, ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja. Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper -yhtiön kautta, joka rahoittaa putken rakentamista.

Yhdysvaltain ja Saksan välillä kitkaa on aiheuttanut Nord Stream 2 -hanke, joka Yhdysvaltojen mielestä pelaa Venäjän pussiin. Yhdysvallat katsoo putken kasvattavan Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta ja heikentävän Ukrainan asemaa, koska kaasu ei enää kulkisi Ukrainan kautta.

Lehdistötilaisuudessa Merkel sanoi, että Ukrainan on pysyttävä energian läpikulkumaana. Liittokansleri näkee Nord Stream 2:n lisäprojektina, jonka ei ole tarkoitus korvata kaasun kulkua Ukrainan kautta.

– Muu loisi ilmiselvästi jännitteitä, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

Biden ilmaisi osanottonsa

Merkel on kolmas ulkomainen ja ensimmäinen eurooppalainen valtionjohtaja, jota Biden isännöi presidenttikautensa aikana. Aikaisemmin Washingtonissa ovat käyneet Japanin ja Etelä-Korean johtajat.

Vierailu tapahtui samaan aikaan, kun Saksassa kamppaillaan tuhoisien tulvien kanssa. Useita kymmeniä ihmisiä on kuollut ja kateissa rankkasateiden ja tulvien jäljiltä. Lehdistötilaisuudessa Biden ilmaisi osanottonsa tulvien uhreille.

Tapaaminen oli myös jatkoa Yhdysvaltain ja Saksan välien vahvistamiselle Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen. Vieraillessaan kesäkuussa Sakan pääkaupunki Berliinissä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehui, että "Yhdysvalloilla ei ole maailmassa parempaa ystävää kuin Saksa".

Merkelin vuonna 2005 alkaneen liittokanslerikauden on määrä päättyä syyskuun vaalien jälkeen, joten vierailu Yhdysvalloissa on todennäköisesti hänen virkakautensa viimeinen.

---

Juttua korjattu klo 14.16. Jutusta korjattu kirjoitusvirhe "tulevien" oikeaan muotoon "tulvien".