Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikoskomisariota epäillään laiminlyönnistä varmistaa, ettei turvapaikanhakijan käännyttämiselle ollut esteitä

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on päättänyt syytteen nostamisesta rikoskomisariota vastaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kertoo Oikeuskanslerinvirasto (OKV).

Rikoskomisariota epäillään laiminlyönnistä varmistaa, ettei turvapaikanhakijan käännyttämiselle ollut esteitä ennen käännyttämisen täytäntöönpanoa.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario oli laiminlyönyt varmistaa, että uusi turvapaikkahakemus saatetaan asianmukaisesti vireille. Lisäksi hän oli laiminlyönyt varmistaa, että uuden turvapaikkahakemuksen vaikutuksesta käännyttämisen täytäntöönpanoon oli kysytty ja saatu Maahanmuuttoviraston (Migri) kanta, OKV kertoo ratkaisuselosteessa.

Turvapaikanhakija oli ennen käännyttämisen täytäntöönpanoa yrittänyt jättää uuden kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen, jota ei kuitenkaan ollut saatettu vireille. Migri ei siten ollut voinut arvioida uuden hakemuksen perusteita eikä sen vaikutusta käännyttämisen täytäntöönpanoon, OKV kertoo.

Vastaavaa määräystä ei ainakaan 14 vuoteen

Apulaisoikeuskansleri Puumalainen on pyytänyt valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimiin syytteen nostamiseksi.

Valtakunnansyyttäjän toimistosta kerrotaan STT:lle, että syytettä ei ole vielä nostettu.

On vähintäänkin harvinaista, että Oikeuskanslerinvirasto päättää syytteen nostamisesta poliisia vastaan.

– Olen ollut tässä virassa 14 vuotta. Sinä aikana ei ole ollut vastaavan tyyppistä tapausta, jossa poliisia vastaan olisi määrätty syyte nostettavaksi, Puumalainen sanoo STT:lle.

Tapaus tuli ilmi kantelun perusteella

Tapaus tuli ilmi turvapaikanhakijan avustajan kantelun perusteella. OKV:n mukaan rikoskomisario myönsi esitutkinnassa, ettei hän tapahtuma-aikana ollut tietoinen Poliisihallituksen ohjeistuksesta, jonka mukaan turvapaikkahakemuksen perusteiden arvioiminen kuuluu aina yksiselitteisesti Migrin tehtäviin eikä poliisille.

Myös ulkomaalaislain perusteella on selvää, että turvapaikkahakemuksen perusteiden arvioiminen ja päätöksenteko kuuluvat Migrin tehtäviin, OKV kertoo ratkaisuselosteessa.

Apulaisoikeuskansleri antoi ratkaisunsa keskiviikkona. Ratkaisu ja muut asiakirjat ovat toistaiseksi salassa pidettäviä.

_____________

Juttua korjattu kello 17.55: Oikeuskanslerinvirasto kertoo asiasta ratkaisuselosteessa, ei tiedotteessa.