Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Riikka-rajuilma kulkee tänään Suomen yli – jopa yli 25 metriä sekunnissa puhaltavat ukkospuuskat osuvat pahiten maan itäosiin

Riikka-rajuilma muuttuu rajummaksi edetessään, Ilmatieteen laitos kertoo. Puolenpäivän aikaan ukkosrintama oli edennyt Jyväskylän päälle. Säärintama liikkuu päivän aikana kohti maan itäosaa.

– Tänään on ukkosta, kovia puuskia ja salamointia, kertoo päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo STT:lle.

Sade- ja ukkoskuuroja on ollut jo aamulla ja aamupäivällä paikoin maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sade- ja ukkoskuurot voimistuvat nopeasti jopa rajuilmaksi ja kaunis kesäpäivä muuttuu epävakaaksi ja puuskaiseksi.

– Tämä on paikallisesti nopea (rajuilma), joka menee parissa tunnissa ohi. Kuuden jälkeen rintama alkaa olla itärajalla, Sinisalo kertoo.

Illaksi ukkoskuurot siirtyvät Venäjän puolelle.

Kaikkein voimakkaimpia puuskia odotellaan maan itäosaan

Rajun ukonilman varoitus on voimassa maan etelä-, keski- ja itäosissa. Yli 15 metriä sekunnissa puhaltavien ukkospuuskien on ennustettu aiheuttavan tuulivahinkoja keskipäivästä alkaen Itä-Uudeltamaalta Kuusamoon yltävällä alueella. Jämsässä oli mitattu 25,6 metriä sekunnissa puhaltava puuskatuuli, Ilmatieteen laitos tviittasi puoliltapäivin.

– Kaikkein voimakkaimpia puuskia odotellaan maan itäosaan, Sinisalo sanoo.

Yli 25 metriä sekunnissa puhaltavien voimakkaiden puuskien ennustetaan iskevän iltapäivällä Etelä-Savon itäosista Kainuuseen ylettyvälle alueelle.

Rajut puuskatuulet voivat kaataa ja katkoa puita sekä aiheuttaa sähkökatkoksia. PKS Sähkönsiirto tiedottaa varanneensa jakeluhäiriöön korjaushenkilöstöä ja raivauskalustoa Pohjois-Karjalassa.

Lappiin leviää runsaita sateita, vettä voi tulla kymmeniä millimetrejä

Aamupäivällä matalapaineen keskus sijoittui Oulusta hieman pohjoiseen, mutta varsinaista rajuilmaa ei niin pohjoisessa nähdä. Lapin yllä on kuitenkin tasainen saderintama.

– Sadekertymät voivat olla hyvinkin runsaita. Vettä tulee kymmeniä millimetrejä päivän mittaan, Sinisalo kertoo.

Vuorokausikertymä voi paikoin olla yli 50 millimetriä.

Helleputken viimeinen päivä maan etelä- ja itäosissa

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden kestänyt helleputki päättyy tänään. Yli 25 asteen lämpötiloja mitataan tänään enää vain aivan eteläisimmässä Suomessa ja lähellä itärajaa.

– Tänään on hellerajoitus vielä voimassa etelärannikolla ja maan itäosassa. Lämpötila ehtii nousta noin 27 asteeseen ennen rintaman saapumista, Sinisalo kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan eteläosissa on tänään paikallisen rankkasateen riski, mutta sateiden tulo on epävarmaa. Kuivuuteen ei siis välttämättä ole tulossa helpotusta etelässä.