Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Riikka-rajuilma runteli sunnuntaina Itä-Suomea – pelastuslaitoksilla kiireinen iltapäivä

Riikka-rajuilma aiheutti kiirettä pelastuslaitoksille sunnuntaina Itä-Suomessa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle oli kertynyt iltakuuteen mennessä useita kymmeniä Riikka-myrskyn aiheuttamia tehtäviä. Iltapäivällä maakunnassa oli useita vahingontorjunta- ja maastopalotehtäviä sekä rakennuspalo. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan maastopalot ovat todennäköisesti salamoiden sytyttämiä, mutta paloalueet jäivät pieniksi.

Pohjois-Karjalassa radalle kaatuneet puut aiheuttivat myös sähköradan vaurioita ja junavuoroja korvattiin busseilla, tiedotti Traficom sunnuntaina.

Sähkökatkoista kärsi koko Suomessa enimmillään 13 000 asiakasta noin neljän aikaan iltapäivällä. Eniten sähkökatkoja oli Pohjois-Karjalan alueella, jossa PKS Sähkönsiirron tiedotteen mukaan oli enimmillään 7 600 asiakasta sähköttä.

– Tämänkertainen myrsky ei onneksi aiheuttanut aivan niin suurta vahinkoa kuin pelättiin. Kohtalaisen suuri korjausurakka tästä silti tuli, kertoi käyttöpäällikkö Matti Pesonen PKS Sähkönsiirron tiedotteessa.

Myös Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Etelä-Karjalan pelastuslaitokset tiedottivat sunnuntaina myrskyn aiheuttaneen useita tehtäviä.

Kainuussa pahimmillaan 30 milliä vettä tunnissa

Sunnuntaina puoliltapäivin sade- ja ukkoskuurot voimistuivat nopeasti rajuilmaksi, ja kaunis kesäpäivä muuttui monin paikoin epävakaaksi ja puuskaiseksi. Rajun ukonilman varoitus annettiin maan etelä-, keski- ja itäosiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kainuun Suomussalmella satoi pahimmillaan 30 millimetriä vettä tunnin aikana ja Jämsässä mitattiin hieman ennen puoltapäivää 25,6 metriä sekunnissa puhaltava puuskatuuli.

Rintama siirtyi iltapäivän aikana idemmäksi ja itärajan toiselle puolelle alkuillasta.

Maasalamia oli mitattu Suomessa sunnuntai-iltana puoli kahdeksaan mennessä noin 6 700 kappaletta.

Kuukauden kestänyt helleputki päättyi sunnuntaina. Yli 25 asteen lämpötiloja mitattiin vain aivan eteläisimmässä Suomessa ja lähellä itärajaa.