Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio uhkaa Puolaa sakoilla kiistassa EU-oikeudesta

EU-komissio aikoo vaatia Puolalle sakkoja, ellei maa lakkaa kiistämästä EU-oikeuden ensisijaisuutta.

Komission arvoista ja avoimuudesta vastaava varapuheenjohtaja Vera Jourova totesi, että Puolalla on aikaa 16:nteen elokuuta asti korjata tilanne. Muuten komissio aikoo esittää, että EU-tuomioistuin määrää Puolaa maksamaan sakot.

– EU:n tuomioistuimen päätökset sitovat jäsenmaita. Tästä ei ole mahdollista neuvotella, Jourova sanoi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti samalla tviitissään , että komissio on lähettänyt oikeuslaitoksen riippumattomuuden turvaamisesta kirjeen Puolalle.

– EU-komissio ei epäröi käyttää perussopimusten mukaista toimivaltaansa, von der Leyen kirjoitti.

Jourova sanoi, että mahdollisten sakkojen määrä on tuomioistuimen käsissä ja lisäsi toivovansa, ettei sellaisia lopulta tarvita.

EU:n tuomioistuin linjasi viime viikolla, että Puolan tuomareita koskevat kurinpitotoimet eivät ole yhteensopivia EU:n perussopimusten kanssa. Puola on perustanut tuomareiden toimintaa valvovan kurinpitoelimen, jonka jäsenet on valittu poliittisin perustein. Elin voi määrätä Puolan korkeimman oikeuden tuomareille rangaistuksia.

Puolan perustuslakituomioistuin taas on päättänyt, että EU-tuomioistuimen mahdolliset turvaamistoimet Puolaa vastaan ovat Puolan perustuslain vastaisia.

Jourova kertoi toimista esitellessään komission toista vuotuista oikeusvaltioraporttia, joka käy läpi tilannetta kaikissa jäsenmaissa. Raportissa kirjoitetaan, että oikeuslaitoksen riippumattomuus on huolestuttavalla tavalla uhattu monissa jäsenmaissa.

Median vapautta vahvistettava

Jourova sanoi myös, että median vapautta ja monipuolisuutta on vahvistettava.

– Parin viime kuukauden aikana on murhattu kaksi toimittajaa. Tämä ei ole hyväksyttävää, Jourova sanoi tiedotteessa.

Unkarista raportti toteaa muun muassa, että julkisen sektorin alalla on suuri nepotismin, korruption ja suosimisen riski, koska yritysten ja politiikkojen välisiin yhteyksiin ei ole riittävästi puututtu.

Komissio on erityisen huolissaan median riippumattomuudesta Unkarissa. Maan hallituksen epäillään käyttäneen israelilaista Pegasus-vakoiluohjelmaa toimittajien tarkkailuun.

EU-komissio käynnisti viime viikolla oikeustoimet Puolaa ja Unkaria vastaan niiden seksuaalisia vähemmistöjä sortavan lainsäädännön vuoksi.

Oikeusvaltioraportissa on myös Suomea koskeva luku , jossa sanotaan, että Suomen oikeuslaitoksen riippumattomuus nähdään hyvin suurena. Suomi nähdään myös yhtenä EU:n ja maailman vähiten korruptoituneista maista.