Aluevaalien kampanja-aika on alkanut – vaalipäivään tasan puoli vuotta aikaa

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta, eli kampanja-aika alkoi tasan puoli vuotta ennen vaalipäivää. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Tulevaan sote-hallintoon liittyvien aluevaalien kampanja-aika on alkanut tänään.

Ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta, eli kampanja-aika alkoi tasan puoli vuotta ennen vaalipäivää.

Neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriön vaaleista vastaavasta yksiköstä kertoo, että kampanja-aika liittyy vaalirahoituslainsäädäntöön . Valtuutetuiksi tai varalle valittujen ehdokkaiden tulee ilmoittaa kampanja-aikana saatu vaalirahoitus ja syntyneet kampanjakulut.

– Jos poliitikko tästä päivästä alkaen tekee mainontaa, niin silloin katsotaan, että se on aluevaaleihin kohdistuvaa, Huotarinen kertoo STT:lle.

Yle kertoi maanantaina, että monet suuret puolueet ovat jo aloittaneet ehdokkaiden keräämisen aluevaaleihin. Ehdokaslistat pitää jättää oikeusministeriölle vasta joulukuussa.

Kampanja-ajan alku kuusi kuukautta ennen vaalipäivää tulee vaalirahoitusta koskevasta lainsäädännöstä.

– Johonkin se raja on vedettävä, ja puoli vuotta on aika luonteva, että ennen sitä kukaan ei varmaankaan ala kampanjoimaan seuraaviin vaaleihin, Huotarinen sanoo.

Kampanja-aika jatkuu myös kaksi viikkoa varsinaisen vaalipäivän jälkeen.

Aluevaalit on myöhemmillä kerroilla tarkoitus toimittaa samanaikaisesti kuntavaalien kanssa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut