Unkarin pääkaupungissa Budapestissa tuhannet ihmiset kokoontuivat lauantaina marssimaan Pride-kulkueessa. Paikalle oli kokoontunut yli 10 000 ihmistä, arvioi uutistoimisto AFP:n kuvajournalisti.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen marssi on herättänyt kansainvälistä huomiota, sillä Unkarin nykyhallinnon on katsottu heikentävän seksuaalivähemmistöjen asemaa. Unkari kielsi hiljattain seksuaalivähemmistöistä kertomisen esimerkiksi koulukirjoissa. Asia määriteltiin uudessa laissa.
Järjestäjät kuvailivat marssia etukäteen "paitsi juhlaksi myös protestiksi", kertoi muun muassa brittilehti Guardian .
– Monet ovat tyrmistyneitä uudesta laista ja homoseksuaalisuuden vastaisesta propagandasta. Ihmiset haluavat osoittaa tukeaan LGBTQ-yhteisölle, Budapestin Pridea järjestävän organisaation tiedottaja Johanna Majercsik sanoi AFP:lle.
Lyhenne LGBTQ viittaa eri sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin.
Itäisessä Euroopassa Pride-kulkueissa on yleisesti kyse enemmän mielen osoittamista kuin juhlinnasta, pohti AFP:lle 24-vuotias Luca Dudits.
Hän on yksi sateenkaariväen oikeuksia puolustavan Hatter Society -kansalaisjärjestön johtohahmoista.
– Joka vuosi tulee enemmän asioita, joita vastaan on protestoitava. On tärkeämpää nyt kuin koskaan, että otamme yhdessä kadut haltuumme ja taistelemme LGBTQ-ihmisten oikeuksien ja vapauden puolesta, Dudits sanoi.
Lakia pidetään vaalitemppuna
Unkarin uutta lakia on virallisesti kutsuttu lastensuojelulaiksi. Lakia ovat arvostelleet esimerkiksi muut EU-maat.
Unkarin johto lupasi muutama päivä sitten, että se järjestää kansanäänestyksen kiistanalaisesta laista.
Uutistoimisto Reutersille puhuneet Pride-marssijat sanoivat, että uusi laki jakaa maata vahvasti. 25-vuotias taloustieteilijä Boglarka Balazs arvioi Reutersille, että laki on vaalitemppu. Pääministeri Viktor Orbanin oikeistolaisen Fidezs-puolueen on ennakoitu kohtaavan aiempaa tiukempaa kilpailua ensi vuoden vaaleissa.
Pääministerikautensa aikana Orban on maalannut äänestäjille viholliskuvaa muun muassa EU:sta ja turvapaikanhakijoista. Nyt vaalimenestystä tuonut kysymys turvapaikanhakijoista on painunut taka-alalle, joten Orbanin arvioidaan löytäneen uuden "uhan" sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Orbanin katsotaan esimerkiksi rinnastavan uudessa laissa pedofilian ja homoseksuaalisuuden.
Yksi ensimmäistä kertaa Prideen osallistuvista oli Zsofi Varadi, 46-vuotias kahden lapsen äiti. Hän kertoo aina tukeneensa sateenkaari-ihmisiä, mutta vasta viime aikojen tapahtumat saivat hänet marssille.
– Tänä vuonna olen ollut todella vihainen, sillä heitä vastaa on nyt niin paljon propagandaa. Näiden ihmisten täytyy nähdä, että monet ovat heidän puolellaan, Varadi sanoi AFP:lle.
Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn Unkaria ja Puolaa vastaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjimisen vuoksi.
Monet suurlähettiläät mukana marssilla
Viime kuussa teetetyn kyselyn mukaan unkarilaisista 46 prosenttia hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot, Reuters kertoo. Kyselyn toteutti monikansallinen markkinatutkimusyritys Ipsos .
Unkari ei tunnusta homoavioliittoja, ja vuonna 2020 samaa sukupuolta olevilta pareilta kiellettiin maassa adoptointi. Unkarilaiset eivät myöskään saa muuttaa sukupuoltaan laillisesti.
Uutistoimisto AFP kuvaili puistoon päättyneen marssin sujuneen rauhallisesti. Paikalle oli kuitenkin kerääntynyt noin pari sataa Priden vastustajaa, jotka poliisi piti erillään kulkueeseen osallistuneista. Vähemmistöjen oikeuksien vastustajien kerrotaan muun muassa huutaneen homofobisia solvauksia.
Lain hyväksymisen jälkeen paikallisissa medioissa on raportoitu useista homofobisista hyökkäyksistä.
Marssille osallistui myös useiden kymmenien maiden suurlähettiläitä, AFP kertoo. Aiemmin viikolla yli 40 Unkarissa toimivaa lähetystöä tai kulttuuri-instituuttia kirjoitti yhteisen, LGBTQ-yhteisöä tukevan lausunnon. Allekirjoittajiin kuuluu myös Suomen Budapestin-suurlähetystö.
Etukäteen Budapestin Pride-marssin järjestäjät sanoivat odottavansa paikalle yli 20 000:ta osallistujaa, kertoi Guardian. Osallistujamäärän odotettiin siis kasvavan edellisestä, vuonna 2019 järjestetystä marssista.
Viime vuonna marssi peruttiin koronapandemian vuoksi.