Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on laskenut, mutta tutkinta-ajat pidentyneet – seksuaali-, kiristys- ja liikennerikokset kuitenkin lisääntyneet

Poliisin tietoon on tullut kuluvan vuoden tammikuun ja kesäkuun välisenä aikana valtakunnallisesti noin 227 000 rikoslakirikosta, selviää poliisin tiedotteesta. Määrä on neljä prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.

Vaikka rikosten kokonaismäärä on alhaisempi verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen, on nousua seksuaalirikosten, kiristysrikosten sekä liikennerikosten osalta.

Rikosten vähentyneestä määrästä huolimatta, tutkinta-ajat ovat kuitenkin pidentyneet keskimäärin 17 vuorokaudella.

– Pitkittyneisiin tutkinta-aikoihin vaikuttavat useat syyt. Muun muassa vaativien ja törkeiden rikosten määrän kasvu on ollut jatkuvaa ja ne edellyttävät vaativia tutkintatoimia. Lisäksi kyberrikollisuuden määrä on kasvanut, kertoo poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksen tiedotteessa.

Matkustusrajoitukset ovat osaltaan vaikuttaneet myös siihen, että ulkomaalaisia on ollut vähemmän rikosasioiden asianomistajina tai epäiltyinä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Huumausainerikosten määrä on laskenut vuoden takaisesta noin 27 prosenttia.

Poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrät saattavat vuosittain vaihdella merkittävästi, mikäli poliisin tietoon tulee rikoskokonaisuuksia, joissa rikoksia ja rikoksesta epäiltyjä on useita. Tällaisia rikoskokonaisuuksia ovat muun muassa verkossa tapahtuvan huumausainekaupan paljastamiseen liittyvät tapaukset.

– Huolimatta poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrän laskusta poliisin ja Tullin paljastamat huumausainerikokset kertovat huumeiden käytön lisääntymistä, Heikinheimo kertoo tiedotteessa.

Tätä johtopäätöstä tukevat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) huumeiden käyttöön liittyvät säännölliset kyselytutkimukset sekä suurimmissa kaupungeissa tekemät jätevesitutkimukset.

Huumausaineiden käytön lisääntymisestä kertoo osaltaan myös se, että rattijuopumuksista yhä suurempi osa johtuu huumaavista aineista. Kun vielä kaksi vuotta sitten rattijuopumuksista yli 50 prosenttia johtui alkoholista, pelkästään alkoholin osuus on nykyään alle puolet.

Kotihälytystehtävissä on noin neljän prosentin nousu verrattuna viime vuoden tammi-kesäkuuhun.

Merkittävin tekijä Heikinheimon mukaan on korona ja siitä johtuvat ravintolarajoitukset sekä muut sulkutoimet.

– Korona-ajan henkinen pahoinvointi ja turvattomuus näkyvät poliisitehtävillä, mikä heijastuu väkivaltaisena käytöksenä ja poikkeuksellisena häiriökäyttäytymisenä. Kotihälytystehtävien määrää seurataan tiiviisti ja tehtävillä kiinnitetään erityishuomio lasten tilanteeseen perheissä. Edelleen jatkuvasta pandemiatilanteesta ja paikallisista rajoituksista johtuen kotihälytysten määrän odotetaan säilyvän korkealla.

Seksuaalirikokset ovat lisääntyneet vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana, jolloin poliisin tietoon tuli hieman vajaa 2 500 seksuaalirikosta. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna on noin 27 prosenttia. Lukuun sisältyvät muun muassa seksuaalinen ahdistelu, raiskaus sekä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Lyhyemmällä aikavälillä poliisin tietoon tulleiden raiskausrikosten määrä on jatkanut tasaista kasvuaan.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön määrät ovat vaihdelleet. Vaikka vuonna 2020 niitä kirjattiin selvästi tavanomaista enemmän, kuluvan vuoden määrä ylittää 2020 alkuvuoden tason.

Myös kiristysrikosten määrä jatkaa kasvuaan ja niitä on tullut poliisin tietoon noin 700 kappaletta enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Kiristysrikosten määrän kasvua selittää Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaisiin kohdistuneet kiristykset.

Viimeisen vuoden aikana myös yrityksiin ja julkisen sektorin organisaatioihin on maailmanlaajuisesti kohdistunut haittaohjelmarikoksia sekä palvelunestohyökkäyksiä, joiden avulla kohdeorganisaatiolta on kiristetty rahaa ja mahdollisesti uhattu myös tietomurrossa saatujen tietojen vuotamisella.

Kasvua on tapahtunut myös liikennerikoksissa ja poliisia huolettaakin etenkin nuorten liikennekäyttäytyminen. Vaikka korona on hiljentänyt liikenteen määrää teillä, liikennerikosten kokonaismäärä kasvoi noin kahdeksan prosenttia.

Erityisesti liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat lisääntyneet merkittävästi ja eroa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on jopa noin 25 prosenttia. Lisäksi liikennepoliisia ovat työllistäneet muun muassa nopeusvalvonta, cruising- ja mopomiittien valvonta sekä kevään myötä alkanut mopo- ja moottoripyöräliikenne. Tiedotteen mukaan poliisi on pystynyt kuitenkin lisäämään jonkin verran liikennevalvontaan ja erityisesti raskaan liikenteen valvontaan kohdennettua työaikaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut