Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Suomessa heräsi huoli tappavista fentanyylipillereistä, mutta vielä niitä ei ole tavattu meillä eikä Ruotsissa – huumeissa havaitaan kuitenkin jatkuvasti vaarallisia epäpuhtauksia, sanoo keskusrikospoliisin rikoskemisti

Keväällä heräsi huoli Suomessa leviävistä fentanyylillä terästetyistä rauhoittavista lääkkeistä, mutta ainakaan toistaiseksi pelko ei ole käynyt toteen.

Turussa lyhyen ajan sisällä kuolleiden kuuden nuoren miehen kuolinsyyksi paljastui useiden aineiden yhteiskäyttö, eikä jäämiä fentanyylistä löytynyt.

Myöskään keskusrikospoliisin (KRP) rikosteknisessä laboratoriossa ei ole havaittu fentanyyliä sisältäneitä lääkkeitä. Rikoskemisti Laura Hintikka sanoo, ettei väärennöksiä ole tavattu myöskään Ruotsissa, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

– Tällä hetkellä otamme laboratorioon hyvin herkästi tutkittavaksi tällaisia näytteitä, jotta pystymme seuraamaan, jos tällaisia ilmaantuu, Hintikka sanoo STT:lle.

– Kun tulee ilmi, että jotain noin vaarallista voi liikkua, on hyvä olla kartalla.

Huoli fentanyylistä ei ole aiheeton. Kyseessä on morfiinia jopa sata kertaa vahvempi opioidi, ja jo hyvin pieni määrä fentanyyliä voi tappaa. Yhdysvalloissa huumeita valvova viranomainen DEA on varoittanut fentanyyliä sisältävistä pillereistä ja kertonut niiden aiheuttamista kuolemista. Helsingin Sanomat kirjoitti hiljattain Yhdysvalloissa asuvan suomalaisperheen pojasta, joka kuoli otettuaan fentanyyliä sisältäneen rauhoittavan pillerin.

A-klinikan avohoitopalveluiden ylilääkäri Markus Partanen sanoo, että alkukeväällä Lahdessa ja pääkaupunkiseudulla käyttäjät raportoivat huolestuttavista tapauksista.

– Oli ostettu (rauhoittavia) Ksalol-tabletteja ja jouduttu sairaalaan. Seuloissa oli näkynyt fentanyyliä, mitä nämä potilaat eivät tienneet käyttäneensä, Partanen sanoo.

"Huumeet tulevat hyvin epämääräisistä tuotantolaitoksista"

Partasen arvion mukaan sadat ihmiset joutuvat vuosittain sairaalahoitoon otettuaan muuta huumausainetta kuin mitä ovat tarkoittaneet käyttää. Hänen mukaansa huumeiden puhtaus vaihtelee aineittain.

– Lähtökohtaisesti se, mitä myydään amfetamiinina, sisältää amfetamiinia, mutta puhtausasteet vaihtelevat, ja joukossa on mukana eriä, joissa on muita stimulantteja amfetamiinin lisäksi.

Opiaateista buprenorfiini ja huumeina käytetyt valvottujen lääketehtaiden tuottamat lääkeaineet sisältävät usein sitä mitä luvataankin, Partanen sanoo. Hänen mukaansa kokaiini on melko puhdasta, mutta esimerkiksi ekstaasin sisällössä on aiemmin ollut vaihtelua.

– Ekstaasissa on ollut usein aineita, joita siinä ei todella pitäisi olla. Välillä siinä ei ole ollut ekstaasia lainkaan. On ollut hyvin tavallista, että pillerit ovat ihan jotain muuta.

Euroopassa on viime vuosina tavattu myös hyvin vahvoja ekstaasivalmisteita, jotka voivat olla käyttäjälle vaarallisia, Partanen lisää.

KRP:n Hintikka huomauttaa, että huumaavan aineen ohella vaaraa aiheuttaa ylipäätään se, miten huumeita valmistetaan.

– Ne kaikki tulevat hyvin epämääräisistä tuotantolaitoksista. Lähtökohta on, että ne voivat sisältää ihan mitä tahansa.

– Huumaavien tai vaikuttavien aineiden lisäksi siellä voi olla hyvin iso määrä hyvinkin vaarallisia epäpuhtauksia, esimerkiksi lähtöaineita tai välituotteita valmistusprosessin synteesistä tai matkan varrella käytettyjä liuottimia.

A-klinikkasäätiö tutkitutti liki sata huumejäämää, puolessa sitä mitä pitikin

A-klinikkasäätiön vuonna 2019 julkaisemassa tutkimuksessa selvitettiin käyttäjien epäilyjä, jotka koskivat huumeiden puhtautta. Säätiö otti käyttäjiltä vastaan huumeiden käyttövälineitä ja pusseja, ja tutkitutti niiden sisältämät huumejäämät. Saadusta 98 näytteestä reilu puolet sisälsi sitä, minä käyttäjä oli huumeen ostanut. Viidennes sisälsi myös muuta huumaavaa ainetta. Noin joka neljännessä näytteessä sisältö oli kokonaan jotakin muuta huumetta tai näyte ei sisältänyt huumaavaa ainetta lainkaan.

Tutkituista näytteistä 39 oli sellaisia, joissa aine oli ostettu amfetamiinina. Niistä 16 sisälsi sitä mitä pitikin, viidessä näytteessä ei ollut amfetamiinia lainkaan ja kaksi ei sisältänyt mitään huumetta. Saaduista näytteistä 16:ssa oli amfetamiinin lisäksi muita aineita, kuten kofeiinia, metamfetamiinia, kokaiinia, ekstaasia tai rauhoittavia. Yhdessä näytteessä havaittiin amfetamiinin lisäksi bentsodiatsepiinia, opiaattia ja lihasrelaksanttia.

Partanen huomauttaa, että A-klinikkasäätiölle tutkittavaksi päätyi tapauksia, joissa käyttäjällä oli epäily, että hän oli saanut väärää ainetta. Tulokset eivät siis kerro siitä, mitä Suomessa myytävät huumeet yleisesti sisältävät.

Maailmalla on käytössä erilaisia palveluita, joissa huumeidenkäyttäjät voivat testauttaa aineen sisällön ennen käyttöä. Suomessa sellaisen perustaminen vaatisi lakimuutosta, mutta Partasen mielestä vaiva kannattaisi.

– Se voisi olla yksi keino vähentää käytön haittoja ja ennaltaehkäistä huumekuolemia.

Partanen lisää, että esimerkiksi kokaiinin tai ekstaasin käyttäjät eivät näy sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Amfetamiinin osalta käyttäjiä tavoitetaan, mutta nyt kun määrät ovat kasvaneet ennätykselliseksi, käyttäjistä selvästi suuri osa ei ole hakeutunut palveluihin.

Huumeiden testauspalvelu voisi hänen mukaansa olla linkki näihin käyttäjäryhmiin.