Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Human Rights Watch: Libanonin hallinto vastuussa Beirutin satamaräjähdyksestä – hengenvaarallinen lasti oli vuosikausia huonosti varastoituna pääkaupungin satamassa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tuore raportti syyttää Libanonin hallintoa "rikollisesta huolimattomuudesta" Beirutin vuoden takaisessa satamaräjähdyksessä. Raportin mukaan useat poliitikot sekä turvallisuuskoneiston jäsenet olivat tietoisia puutteellisesti varastoidun ammoniumnitraatin muodostamasta vaarasta, mutta eivät tehneet asialle mitään.

Huomenna keskiviikkona päivälleen vuosi sitten sattuneessa räjähdyksessä kuoli yli 200 ihmistä ja tuhansia loukkaantui. Räjähdys oli yksi historian voimakkaimpia, mikä on saatu aikaan muulla kuin ydinlatauksella.

Tapauksen tutkinta ei ole Libanonissa vuodessa edistynyt eikä ketään ole asetettu syytteeseen. Human Rights Watchin mukaan räjähdyksestä pitäisi järjestää riippumaton kansainvälinen tutkinta YK:n ihmisoikeuskomission puitteissa ja syyllisiä vastaan määrätä pakotteita.

– Todistusaineisto viittaa vahvasti siihen, että jotkin hallinnon virkailijat ymmärsivät satamassa olevan ammoniumnitraatin voivan johtaa kuolemiin ja hyväksyivät hiljaisesti tämän riskin olemassaolon, Human Rights Watchin raportissa todetaan.

Räjähtikö kaikki?

Paitsi kohtalokkaasta huolimattomuudesta, Libanonin poliittisia päättäjiä on syytetty myös tutkinnan suoranaisesta estämisestä. Räjähdyksen tutkintaa johtanut tuomari erotettiin tehtävästään viime joulukuussa sen jälkeen, kun hän oli nimennyt onnettomuuden aikaisen pääministerin Hassan Diabin ja muita ministereitä epäillyiksi huolimattomuudesta.

Libanonin presidentti Michel Aoun puolestaan torjui pian räjähdyksen jälkeen ajatuksen kansainvälisen tutkinnan järjestämisestä. Libanonilaiset poliitikot ovat suojautuneen parlamentaarisen koskemattomuutensa taakse.

Arviolta 2 750 tonnia lannoitteena, mutta myös räjähdysaineena käytettyä ammoniumnitraattia oli varastoituna Beirutin satamassa vuodesta 2014 alkaen. Uutistoimisto Reutersin näkemän Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n arvion mukaan 4. elokuuta siitä räjähti kuitenkin ehkä vain noin 550 tonnia.

FBI:n raportissa ei kerrota syytä määrien erolle. Reutersin saamien kommenttien mukaan syynä voi olla joko se, että pääosa materiaalista olisi varastettu varastosta jo aiemmin, tai sitten ammoniumnitraattia vain lensi merelle ja ilmaan räjähdyksen yhteydessä.

Toiset asiantuntijat ovat epäilleet koko lastin liittyvän Libanonissa merkittävää poliittista valtaa käyttävään Hizbollah-liikkeeseen, jonka kerrotaan aiemmin sekä salakuljettaneen ja käyttäneen ammoniumnitraattia räjähteiden valmistamiseen.

Lähteenä myös Arab News.