Upin tutkija: Uudet hävittäjät lisäävät merkittävästi tiedustelutiedon määrää

Suomi on päättämässä loppuvuodesta Ilmavoimien uudesta hävittäjäkalustosta (HX). Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan samalla päätetään myös siitä, millainen valikoima tiedustelu- ja vaikuttamismahdollisuuksia Suomella tulevaisuudessa on.

Tutkijan mukaan kehitystä tapahtuu joka tapauksessa, olipa päätös mikä hyvänsä.

– Kaikki tarjotut paketit ovat hyviä. Ne lisäävät, kukin eri tavoin, tiedusteludatan määrää merkittävästi, Salonius-Pasternak kirjoittaa.

Tutkija ei lähde vertailemaan eri ehdokkaita vaan tyytyy toteamaan, että tarjokkaiden laatimat kokonaisuudet keräävät toisiinsa verrattuna sekä määrällisesti että laadullisesti erilaista tietoa.

Lisääntyneen tiedusteludatan myötä ”pullonkaulaksi” voi Salonius-Pasternakin mukaan muodostua kyky tuottaa kaikesta tiedosta vahvistettua tilannekuvaa poliittisille päättäjille ja sotilasjohdolle, erityisesti poikkeusoloissa.

– Jo normaalioloissa olisikin harjoiteltava ja päivitettävä se, miten reserviläisiä hyödynnetään laajemmin muun muassa tiedustelussa. Tämä vaatinee lakimuutoksia, Salonius-Pasternak arvioi.

Elektroniseen häirintään voitaisiin vastata

Lisääntyneen tiedustelutiedon ohella hävittäjäkaluston uusiminen lisää Salonius-Pasternakin mukaan myös Suomen puolustuksen käytössä olevien vastatoimien vaihtoehtoja diplomaattisen protestoinnin ja sotilaallisen iskun "ääripäiden" välimaastossa. Tähän liittyvät uusien hävittäjien valinnan myötä eri tavoin parantuvat elektronisen sodankäynnin ja vaikuttamisen kyvyt.

– Kriisin kiristyessä Suomi voisi esimerkiksi elektronisen sodankäynnin keinoin vastata häirintään, joka kohdistuu suomalaisiin tai kumppaneiden kriittisiin järjestelmiin ilman, että häiriöitä tuottavat järjestelmät fyysisesti tuhotaan, Salonius-Pasternak selvittää.

Hänen mukaansa parhaassa tapauksessa parantuneilla tiedustelu- ja vaikuttamiskeinoilla kyettäisiin jo ennalta ehkäisemään vastapuolen suunnittelema toiminta.

Suomen uudeksi hävittäjäksi ovat ehdolla amerikkalaiset Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18 Super Hornet, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä ruotsalainen Saab Gripen E.

Ruotsalaistarjoukseen sisältyy myös kaksi GlobalEye-valvontalentokonetta, Boeingin tarjoukseen elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettuja Growler-versioita Super Hornetista.

Suomen hävittäjäehdokkaat ovat näyttävästi esillä perjantaina Helsingissä järjestettävässä Kaivopuiston lentonäytöksessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut