Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositioaktivistit Kalesnikava ja Znak oikeudessa Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä on alkanut jälleen uusi oikeudenkäynti maan hallintoa vastustavia oppositioaktivisteja vastaan. Tällä kertaa tuomiolla on Maryja Kalesnikava, jonka viranomaiset sieppasivat viime syksynä ja yrittivät viedä maanpakoon Ukrainaan. Kalesnikava kuitenkin repi passinsa rajalla, mistä lähtien hän on ollut vangittuna Valko-Venäjällä.

Toinen syytetyistä on pian Kalesnikavan sieppauksen jälkeen kiinniotettu juristi Maksim Znak, joka kuului niin ikään opposition johtoryhmään. Kalesnikavaa ja Znakia syytetään muun muassa vehkeilystä vallan anastamiseksi maassa sekä kansallista turvallisuutta vaarantavaan toimintaan yllyttämisestä. Heidän toteamistaan syyllisiksi sekä pitkää vankeustuomiota pidetään jo etukäteen itsestään selvänä.

Suljettujen ovien takana käytävän oikeudenkäynnin alkamisesta kertoi muun muassa BBC:n kirjeenvaihtaja Sarah Rainsford Twitterissä . Oikeudenkäynnin alussa sosiaaliseen mediaan levisi lyhyt video Kalesnikavasta ja Znakista, joista ei ole nähty kuvia pitkään aikaan.

Valko-Venäjän opposition tunnetuimpiin hahmoihin kuuluva Kalesnikava näyttää videolla hyväntuuliselta ja jopa tanssahtelee syytetyille varatussa oikeussalin lasikopissa.

---

Lähteenä myös Radio Free Europe/ Radio Liberty