Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Parisuhderiitojen taustalla vuorovaikutuksen ongelmat, roskaaminen hävettää suomalaisia, sadealue kulkee etelästä kohti pohjoista

Vuorovaikutuksen ongelmat yhä pariskuntien riitojen taustalla - odotukset suhdetta kohtaan kasvaneet

Suomalaisten odotukset parisuhdetta kohtaan ovat kasvaneet, kerrotaan Väestöliitosta.

Parisuhteelta kaivataan muun muassa aiempaa enemmän tunneyhteyttä. Korkeammat odotukset voivat lisätä tyytymättömyyttä ja siten myös riitelyä, kuvailee Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola.

Parisuhderiitojen perinteisten aiheiden kuten kotitöiden ja rahan rinnalle ovat nousseet riidat puhelimen ja netin käytöstä.

Riitojen taustalla on Jaakkolan mukaan tyypillisesti vaikeuksia vuorovaikutuksessa, kun parisuhdetta vaivaavista asioista ei pystytä puhumaan.

Suomalaisia hävettää etenkin roskaaminen ja pummilla matkustaminen, kertoo kyselytutkimus

Suomalaisia hävettää erityisesti ympäristön roskaaminen ja pummilla julkisessa liikenteessä matkustaminen, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Roskaamista kertoi häpeävänsä 89 prosenttia ja pummilla matkustamista 81 prosenttia vastaajista.

Vähiten suomalaiset kertoivat häpeävänsä ostamisesta kieltäytymistä puhelinmyynnissä.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä erilaisten tekojen hävettävyydestä tai noloudesta. Vastaajien tuli arvioida 24 erilaista tekoa. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Viikonloppuna sadealue kulkee etelästä kohti pohjoista

Tänään etelästä leviää yhtenäinen sadealue Suomeen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

Sadealue siirtyy hitaasti kohti pohjoista vuorokauden ajan. Sunnuntai-iltapäivään mennessä sataa jo Oulun ja Kajaanin kohdalla.

Sateet eivät meteorologin mukaan ole erityisen voimakkaita. Vettä voidaan odottaa noin 10 millimetriä, paikoitellen enemmänkin.

Sateet eivät vielä viikonlopun aikana yllä Lappiin asti. Pohjoisessa sää on poutainen ja aurinkoinen.

Yhdysvalloissa ensimmäiset kongressitalon mellakoitsijoista tunnustivat virkavallan väkivaltaisen vastustamisen

Yhdysvalloissa kaksi loppiaisen kongressitalohyökkäykseen osallistunutta mellakoitsijaa on ensi kertaa tunnustanut oikeudessa syyllistyneensä virkavallan väkivaltaiseen vastustamiseen.

Rikoksensa tunnusti 44-vuotias Scott Fairlamb, jonka tuomio luetaan syyskuun lopulla. Fairlamb tunnusti myös kongressin toiminnan estämisen.

Poliisin väkivaltaisen vastustamisen tunnusti myös 28-vuotias Devlyn Thompson, joka nähtiin muun muassa heittelemässä esineitä poliiseja kohti mellakassa.

Yhteensä yli 570 ihmistä vastaan on tähän mennessä nostettu syyte tammikuun alun tapahtumista. (Lähde: AFP)

Puolet Yhdysvaltain väestöstä on täysin rokotettu koronavirusta vastaan

Yhdysvaltain koko väestöstä puolet on nyt täysin rokotettu koronavirusta vastaan, kertoo Valkoinen talo.

Rajapyykin ylittyminen tarkoittaa sitä, että maan väestöstä 165 miljoonaa ihmistä on saanut joko molemmat annokset Modernan tai Pfizerin rokotteita tai vaihtoehtoisesti yhden annoksen Johnson & Johnson -rokotteen.

Vastaava 50 prosentin tavoite saavutettiin aikuisväestön osalta toukokuussa.

Rokotusten tahti hidastui maassa merkittävästi huhtikuussa erityisesti konservatiivialueilla, mutta tarttuvamman deltavariantin levitessä rokotusinto on lähtenyt jälleen kasvuun. (Lähde: AFP)

Nicaraguan oppositiopuoluetta ei päästetä osallistumaan presidentinvaaleihin

Nicaraguan vaalilautakunta on estänyt maan vaikutusvaltaisimman oppositiopuolueen osallistumisen marraskuun presidentinvaaleihin, jossa se olisi tähdännyt istuvan presidentti Daniel Ortegan syrjäyttämiseen.

Päätöksessä vedottiin muun muassa siihen, että opposition CXL-puolueen puheenjohtajalla on lainvastainen Yhdysvaltain ja Nicaraguan kaksoiskansalaisuus.

Linjaus on osa viime aikoina kiristynyttä opposition tukahduttamista Keski-Amerikan Nicaraguassa, jota johtava Ortega pyrkii nyt neljännelle kaudelleen.

Entinen sandinistisissien johtaja Ortega on johtanut maata vuodesta 2007 ja sitä ennen myös vuosina 1979–1990. (Lähde: AFP)

Golfnaiset varhaisvuorossa, Etelätalo päättää suomalaisten Tokion kisat

Tokion olympialaisten suomalaislajit päättyvät tänään, vaikka olympiatuli sammuukin vasta huomenna. Suomalaisia kilpailee paikallista aikaa aamun varhaisvuorossa ja iltavuorossa.

Naisten olympiagolfissa Matilda Castren pääsi päätöspäivään 10. sijalta ja Sanna Nuutinen 16. sijalta. Kaksikosta Nuutinen starttasi kentälle kello 1.18 Suomen aikaa, Castren 24 minuuttia myöhemmin.

Iltakilpailuissa Lassi Etelätalo heittää keihäänheiton loppukilpailuissa kello 14 alkaen Suomen aikaa. Etelätalo on heittovuorossa seitsemäntenä.