Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taistelu tulta vastaan jatkuu Kreikassa – sammuttajat yrittävät estää Evian saaren maastopaloa leviämästä sankkaan metsään

Poikkeuksellisen suuret maastopalot on monin paikoin saatu kuriin Kreikassa, mutta Evian saaren pohjoisosissa kamppailu jatkuu. Sammuttajien päätavoitteena on pelastaa Kamatriadesin ja Galatsadesin kylät.

– Jos tuli leviää niiden läpi, se päätyy sankkaan metsään, jossa sen sammuttaminen on vaikeaa, palokunnasta kerrottiin kreikkalaiselle uutistoimisto ANA:lle.

Sekä Kreikan että Turkin puolella riehuvissa maastopaloissa on vahvistetusti kuollut Kreikassa kaksi ja Turkissa kahdeksan ihmistä, minkä lisäksi kymmenet ovat joutuneet sairaalahoitoon. Maastopalot ovat tuhonneet satoja koteja sekä ajaneet tuhansia ihmisiä evakkoon.

Sammutustyöt ovat jatkuneet Evian saarella jo seitsemän perättäisen päivän ajan. Liekkimeren tieltä evakuoidut noin 300 ihmistä viettivät maanantain vastaisen yön lautalla rannikolla. Lauttaa pidettiin ainoana turvallisena paikkana evakuoiduille, sotilasviranomainen kertoi AFP:lle.

Kreikan valtiovarainministerin Christos Staikourasin mukaan valtio ohjaa enimmillään 6 000 euron tukisumman kotitaloutta kohden ihmisille, joiden kodit ovat vaurioituneet, minkä lisäksi loukkaantuneille tarjotaan 4 500 euron tuki. Paikalliset ovat silti arvostelleet hallitusta saamattomuudesta.

– Oletko nähnyt valtiota tarjoamassa kenellekään vettä tai lapsille syötävää? Ei ketään! He vain antavat kauppiaiden ja muiden yksityisten ihmisten jaella vettä ihmisille, eräs Pefkin asukas kommentoi AFP:lle.

Monen lähialueen kylän tapaan sekä sähköt että vedenjakelu olivat katkenneet Pefkissä maastopalojen vuoksi.

Venäjä savun peitossa

Turkissa viimeaikaiset sateet ovat hillinneet maastopaloja, mutta Kreikka painii yhä ennätyksellisen hellejakson seurausten kanssa. EU kertoi tukevansa Kreikan ja muiden maastopalojen kanssa kamppailevien maiden sammutustöitä.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis on sanonut, että tuoreiden maastopalojen tulisi osoittaa jääräpäisimmillekin epäilijöille ilmastonmuutoksen todellisuus.

Kreikan ja Turkin ohella historiallisen vaikeista maastopaloista kärsitään Yhdysvaltain Kaliforniassa ja Venäjän Siperiassa, jonka metsäpaloista leviävä savu on Nasan satelliittikuvien mukaan saavuttanut jopa pohjoisnavan yli 3 000 kilometrin päässä. Nasan mukaan tällaista ei ole koskaan aiemmin havaittu.

Valtavat metsäpalot ovat yhä toistuvampaa arkea Venäjällä, joka kärsii ilmastonmuutoksen ohella alirahoitetusta metsänhoidosta. Erityisen kärsinyt on Venäjän suurin ja kylmin Sahan tasavalta eli Jakutia, jossa on mitattu ennätyksellisiä lämpötiloja ja kuivuutta.

Venäjän ilmatieteen laitoksen mukaan alueella palaa tällä hetkellä noin 3,4 miljoonaa hehtaaria maastoa, josta suuri osa on vaikeasti tavoitettavissa paikoissa.

Ympäristönsuojelijat syyttävät venäläisviranomaisia, jotka tavallisesti antavat valtavien maastopalojen roihuta, jos ne eivät vaaranna ihmisasutuksia..