Joitko lomallasi usein olutta, siideriä tai lonkeroa? Ei olisi kannattanut, varoittaa erikoislääkäri

Maksa rasvoittuu jo muutaman viikon ahkeralla oluen, siiderin, lonkeron tai muun alkoholin kittaamisella. Jussi Lopperi
Rai Suihkonen

Rai Suihkonen

Runsas päivittäinen tissuttelu rasittaa maksaa, varoittaa Munuais- ja maksaliitto.

Maksa rasvoittuu jo muutaman viikon ahkeralla oluen, siiderin, lonkeron tai muun alkoholin kittaamisella. Vaara-aikaa on etenkin kesä, jolloin ihmisillä on paljon vapaata.

Munuais- ja maksaliitto varoittaa maksan pysyvästä vaurioitumisesta, jos juominen jatkuu pidempään. Nimittäin jo yksittäinen humala aiheuttaa isoja muutoksia elimistössä ja ennen kaikkea maksan rasva-aineenvaihdunnassa.

– Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholin käyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa, kertoo tiedotteessa gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta.

Pitkä ryyppyputki voi johtaa rasvamaksatulehduksekseen. Jopa jo kuukausien kuluessa, voi maksaan kehittyä fibroosia ja myöhemmin maksakirroosi.

Alkoholin aiheuttama haimatulehdus vaatii yleensä useamman vuoden runsaan juomisen, mutta myös lyhyempikin runsas ryypiskely voi johtaa äkilliseen haimatulehdukseen.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut