Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadalaismiehelle 11 vuoden vankeustuomio vakoilusta Kiinassa

Kanadalainen liikemies Michael Spavor on tuomittu 11 vuodeksi vankeuteen vakoilusta Kiinassa. Kanadan hallitus on kutsunut tuomiota poliittiseksi tuomioksi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitää kanadalaisen liikemiehen tuomiota epäreiluna ja mahdottomana hyväksyä.

– Herra Spavorin tuomio annetaan kahden ja puolen vuoden mielivaltaisen vapaudenmenetyksen jälkeen, oikeusprosessista on puuttunut avoimuus eikä oikeudenkäynti täyttänyt edes kansainvälisen oikeuden minimivaatimuksia, hän sanoo.

Spavor pidätettiin vuonna 2018 yhdessä toisen kanadalaisen Michael Kovrigin kanssa. Pidätykset tapahtuivat pian sen jälkeen, kun Kanada oli pidättänyt Yhdysvaltojen pyynnöstä kiinalaisen teknologiayhtiö Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun. Myös Kiina on kutsunut Mengin pidätystä poliittiseksi.

Spavorin tuomio julistettiin vain päivä sen jälkeen, kun toinen Kanadan kansalainen oli saanut Kiinassa kuolemantuomion huumeiden salakuljetuksesta.

Kanadan suurlähettiläs paheksuu

Kanadan suurlähettiläs Dominic Barton ilmoitti pian tuomion julistamisen jälkeen Kanadan paheksuvan tuomiota.

– Paheksumme tätä päätöstä. Tuomiosta on mahdollista valittaa ja hän (Spavor) aikoo keskustella siitä asianajajiensa kanssa, Barton kertoi toimittajille oikeuden ulkopuolella.

Hänen mukaansa Kanadan kansalaisiin kohdistuneet ankarat tuomiot Mengin kuulemisten aikaan ei ole sattumaa.

Spavor ja Kovrig, joka on entinen diplomaatti, saivat syytteet vakoilusta viime vuoden kesäkuussa ja erilliset oikeudenkäynnit käytiin maaliskuussa.

Miehillä ei ole ollut juuri mitään kontaktia ulkomaailmaan pidätysten jälkeen. Virtuaaliset konsulivierailut jatkuivat lokakuussa yhdeksän kuukauden tauon jälkeen, jonka viranomaiset sanoivat johtuvan koronaviruspandemiasta. Kanadalaisdiplomaatit, joilta evättiin pääsy Spavorin kolmetuntiseen oikeudenkäyntiin maaliskuussa, olivat läsnä, kun tuomio annettiin Dandongissa keskiviikkona.

Spavorin perhe on alusta saakka vakuuttanut tämän syyttömyyttä. Perheen mukaan Spavor on liikemiehenä tehnyt paljon luodakseen rakentavia siteitä Kanadan, Kiinan ja Pohjois-Korean välille.

Mengin tapauksessa odotettavissa päätös vasta kuukausien jälkeen

Kiinan mukaan kanadalaisten pidätykset ovat lainmukaisia, mutta maa kutsuu Mengin tapausta "puhtaasti poliittiseksi".

Mengin Yhdysvaltoihin luovuttamista koskeva kuuleminen aloitettiin viime viikolla Vancouverissa lähes kolme vuotta kestäneiden oikeustaisteluiden ja diplomaattisen väännön jälkeen.

Yhdysvalloissa Mengiä syytetään HSBC Bankin huijaamisesta esittämällä harhaanjohtavia tietoja Huawein ja Skycomin välisistä suhteista. Skycom on Huawein tytäryhtiö, joka myi televiestintälaitteita Iranille.

Sopimus aiheutti riskin HSBC:lle, sillä se uhkasi rikkoa Yhdysvaltojen Iraniin kohdistuvia pakotteita.

Mengin kuulemisten on tarkoitus päättyä 20. elokuuta, mutta mitään päätöstä hänen luovuttamisestaan ei ole odotettavissa useaan kuukauteen.

Kiinan oikeusjärjestelmässä suurin osa oikeudenkäynneistä päättyy tuomioon.