Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi hyväksytty ensimmäisenä maana Solidarity-koronalääketutkimuksen toiseen vaiheeseen – tutkimuksen ensimmäinen potilas koko maailmassa on Taysista

Suomi on hyväksytty ensimmäisenä maana Maailman terveysjärjestö WHO:n Solidarity-tutkimuksen toiseen vaiheeseen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Tutkimuksessa etsitään lääkitystä koronapotilaiden toipumisen helpottamiseksi. Suomesta 14 sairaalaa on mukana Solidarity-tutkimuksessa.

Tänään keskiviikkona käynnistyy toinen vaihe tutkimushankkeesta, jossa on mukana 52 maata, 600 sairaalaa ja yli tuhansia potilaita maailmanlaajuisesti.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että kokeissa on mukana kolme lääkettä: imatinibi, jota käytetään tiettyjen syöpien hoidossa, infliksimabi, jota käytetään esimerkiksi Crohnin taudin hoidossa ja artesunaatti, jota käytetään esimerkiksi vakavan malarian hoidossa.

– Lääkkeet tutkimukseen on valinnut itsenäinen asiantuntijapaneeli, hän sanoi.

Ensimmäinen potilas Tampereelta

Maailman ensimmäinen potilas Solidarity-tutkimuksessa on Tampereen yliopistollisesta sairaalasta (Tays).

Potilaan hoito alkoi asiasta tiedottaneen sairaalan mukaan viime viikolla.

– Pandemian alkuvaiheessa koronapotilaiden hoidossa käytettiin lääkkeitä sattumanvaraisesti kokeilemalla. Lääketieteellisesti tämä on ongelmallista, koska tutkimustietoa ei kerätty, sanoo tutkimuksen Taysin päätutkija, erikoislääkäri Jarno Rutanen tiedotteessa.

Solidarityn kansallinen päätutkija, Helsingin yliopiston professori Kari Tikkinen kertoo tiedotteessa, että Solidarity-tutkimusta ei olisi Suomessa ilman Taysia.

WHO:n tiedotustilaisuudessa puhuneen Suomen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan koronapotilaiden toipumisen helpottamiseksi tarvitaan laajempia tutkimuksia, kuten Solidarity-hanketta.

– Olemme ylpeitä liittyessämme tutkimukseen, ministeri sanoi tilaisuudessa.

Lääkettä tutkitaan sairaalahoitoa tarvitsevilla

Tikkisen mukaan lääkkeitä tutkitaan potilailla, jotka tarvitsevat koronaviruksen aiheuttaman taudin takia sairaalahoitoa. Professorin mukaan tutkimuksen ensimmäisen vaiheen aikana neljäsosa tutkimussairaaloissa hoidetuista koronapotilaista osallistui tutkimukseen.

– Kun potilas on niin huonossa kunnossa, että joutuu sairaalahoitoon, hänet voidaan tutkimussairaaloissamme rekrytoida mukaan, hän sanoo.

Satunnaisesti valitut potilaat ja tarpeeksi laaja otanta tuottavat luotettavia tuloksia.

– Viruspandemiatutkimuksessa potilaita pitää olla tuhansia tai kymmeniä tuhansia. Suomi ei yksin pysty tutkimaan, toimiiko joku lääke vai ei.

Tutkimuslääkkeitä valittaessa on tarkasteltava tehokkuuden lisäksi saavutettavuutta. Suomessa tutkitaan lääkkeistä kahta, imatinibia ja infliksimabia.

– Ensisijainen asia on tietenkin se, voisiko lääke auttaa, mutta pitää myös miettiä, onko sitä tarjolla riittäviä määriä, Tikkinen kertoo.

Ensimmäisessä vaiheessa 208 suomalaista potilasta

Solidarity-tutkimushankkeen ensimmäiseen osaan osallistui Taysin mukaan koko Suomesta 208 ja Taysista 26 potilasta. Laajan hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen osallistui maailmanlaajuisesti 450 sairaalaa.

Viime lokakuussa julkistettujen ensimmäisten tulosten mukaan ensimmäisessä vaiheessa testatuista neljästä lääkkeestä ei kuitenkaan ollut merkittävää apua koronan hoidossa. Ensimmäisen vaiheen lopulliset tulokset julkistetaan syyskuussa.

--

Uutisesta korjattu Taysin virheellinen tieto kello 20.06: Tutkimushankkeeseen osallistuu 600 sairaalaa, ei 6 000.