Tytti Yli-Viikari valitti irtisanomisestaan hallinto-oikeuteen – valittanut aiemmin myös virasta pidättämisestä

Eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin kesäkuussa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä / STT

Tytti Yli-Viikari on valittanut irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeudesta kerrotaan STT:lle, että valitus on kirjattu heinäkuun lopulla.

Eduskunnan täysistunto irtisanoi Yli-Viikarin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan paikalta kesäkuun päätteeksi. Päätöstä edelsi kuukausien keskustelu Yli-Viikarin toiminnasta ja rahankäytöstä viraston johdossa.

Kansanedustajat katsoivat laajasti menettäneensä luottamuksen pääjohtajan toimintaan ja laajemmin virastoon.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kommentoi tapausta arvioimalla Demokraatille , ettei irtisanomisesta voisi valittaa. Hänen mukaansa täysistunto ei ole sellainen hallintoviranomainen, jonka päätöksestä voisi esittää valituksen.

– Toki tästä voi esittää eriävän näkemyksen, perustellunkin eriävän näkemyksen, ja nyt tässä vaiheessa se sitten jää Helsingin hallinto-oikeudelle arvioitavaksi, että kuinka tämä nyt sitten menee, Rauhio sanoi.

Yli-Viikari kiistää valituksessaan Rauhion kannan sekä häntä vastaan kohdistetut syytökset. Valituksessaan Yli-Viikari katsoo, että irtisanomisesta olisi tullut säätää erikseen laki, jos asiassa ei voisi hakea muutosta.

Hän oli jo kesäkuun lopulla STT:lle lähettämässään lausunnossa sitä mieltä, että juridisia perusteita irtisanomiselle ei ole.

Yli-Viikari ei halunnut perjantaina perustella STT:lle valituksen jättämistä.

Epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä

Myös poliisi on tutkinut Yli-Viikarin toimintaa. Häntä on epäilty muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Poliisitutkinnassa ovat Yli-Viikarin työmatkoilla kertyneiden lentopisteiden käyttö sekä hänen laatimansa työsopimus, jonka perusteella VTV:n työntekijälle maksettiin noin kahden vuoden ajan palkkaa ilman työvelvoitetta.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Hän on aiemmin valittanut hallinto-oikeuteen siitä, että hänet pidätettiin virasta, mikä tapahtui ennen irtisanomista. Hyllytyksestä päätti eduskunnan kansliatoimikunta huhtikuussa poliisin aloittaman esitutkinnan vuoksi.

Aiempi virka houkuttaa

Eduskunta nimitti Yli-Viikarin VTV:n johtoon vuoden 2016 alusta alkaen viideksi vuodeksi. Eduskunnan odotetaan valitsevan hänen seuraajansa syksyllä. Pääjohtajan sijaisena toimii parhaillaan Matti Okko.

Ennen pääjohtajan tehtävää Yli-Viikari toimi virastossa ylijohtajan virassa. Lännen Media julkaisi aiemmin tänään Yli-Viikarin haastattelun, jossa tämä kertoi olevansa kiinnostunut palaamaan kyseiseen aiempaan tehtäväänsä.

Okko sanoi Lännen Medialle, ettei virasto voi asettaa estettä Yli-Viikarin paluulle. Hänen mukaansa asiasta ei ole käyty Yli-Viikarin kanssa keskusteluja.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut