Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Koronataudin oireisto on muuttunut hieman deltavariantin myötä – tällaisia oireet ovat nyt

Deltavariantti on Suomessa tällä hetkellä vallitseva koronaviruksen muoto. Helsingin Sanomien mukaan taudin oireisto on muuttunut hieman variantin myötä.

Deltavarianttiin ovat sairastuneet ennen kaikkea 18–39-vuotiaat. Suurin osa heistä on perusterveitä ja valtaosalla oireet ovat siten lieviä.

– Deltavariantilla voi olla enemmän nuhaa ja ylähengitystie- flunssantyyppisiä oireita verrattuna aikaisempiin viruskantoihin, sanoo virologian professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta lehdelle.

Julkusen mukaan virus voi keskimäärin oireidenkin suhteen jonkin verran muuttua. Alussa koronatauti aiheutti noin kolmasosalle esimerkiksi suolisto-oireita ja monille hajuaistin menetystä. Nämä oireet ovat vähentyneet.

Osittain syynä on, että oireet ovat kaiken kaikkiaan lieventyneet, potilaat lähtökohtaisesti terveempiä ja nuorempia, mutta myös viruskanta on hieman muuttunut.

– Koronavirus sinänsä muuntuu hitaammin kuin esimerkiksi influenssa, koska koronaviruksessa on entsyymi, joka pystyy korjaamaan geenivirheitä, joita viruksen perimään tulee, Julkunen kertoo.

Virus on muuntunut puolessatoista vuodessa professorin mukaan ehkä noin 0,3 prosenttia.

Deltavariantin on joissain julkaisuissa väitetty myös aiheuttavan herkemmin taudin vakavampaa muotoa. Julkunen ei kuitenkaan oikein usko tähän.

Hänen mukaansa lievät tautitapaukset jäävät useammin toteamatta kun tautia on paljon.